Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brede aanpak bepleit in tegengaan babysterfte

Het voorkomen van de relatief hoge babysterfte, de zogeheten perinatale sterfte, moet veel breder worden aangepakt in de vier grote steden. Dat bepleitte de gezondheidszorgsector gisteren op het symposium Grootstedelijke Perinatale Gezondheid in De Doelen in Rotterdam.

Naast leefstijlbeïnvloeding van aankomende ouders, moeten paren al bij hun wens om aan kinderen te beginnen bij de huisarts of verloskundige kunnen aankloppen. “Het gaat er niet alleen om dat we kijken naar het medisch-biologisch aspect van de moeder, maar vooral ook naar het sociale netwerk. Daar zouden huisartsen en verloskundigen alert op moeten zijn”, aldus Vincent Roozen, directeur van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

Hoogste babysterfte

Vorig jaar maakte een onderzoek van TNO duidelijk dat Nederland nog steeds tot de landen behoort met de hoogste babysterfte in Europa. Een op de honderd baby’s in Nederland sterft tijdens of direct na de geboorte. In achterstandswijken is dat sterftecijfer hoger dan daarbuiten. Dat betekent niet dat het vooral allochtonen betreft, zo werd duidelijk tijdens het symposium.

Preconceptiezorg

In de regio Rotterdam-Rijnmond klopt een groot deel van de zwangere vrouwen pas bij een verloskundige aan als ze 16 tot 24 weken zwanger zijn, terwijl het eerste bezoek in week acht moet plaatsvinden. Verscheidene sprekers menen dat er voor aanstaande moeders zogeheten preconceptiezorg moet komen om een vrouw zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te laten beginnen. Dit is onderdeel van het aanvalsplan in Rotterdam waarmee de stad – met het hoogste aantal babysterfgevallen – de perinatale sterfte te lijf wil gaan. Mogelijk gaat het plan dienen als voorbeeld voor een aanpak in heel Nederland. (ANP)

Lees ook:

VWS zet in op babysterfte

Westfriesgasthuis schuldig aan dood baby

Pasgeboren baby’s VUmc mogen terug naar ic-afdeling

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.