Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brexit zorgt voor prijsdaling medicijnen

Redacteur Zorgvisie
De Brexit zal er naar verwachting voor zorgen dat de prijzen van medicijnen bij apothekers met 100 miljoen euro gaan dalen. Doordat het Britse pond minder waard wordt, zetten de apothekers minder om. Dat heeft de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) berekend.
Pillen fotolia.gif
Foto: Fotolia

Volgens de SFK gaan de prijzen van receptgeneesmiddelen vanaf deze maand met gemiddeld 1,9 procent dalen, bovenop een prijsdaling van 1,6 procent die in 2016 al plaatsvond. De daling wordt veroorzaakt doordat het Britse pond minder waard is geworden nadat de Britten ervoor kozen de EU te verlaten. Die koersval heeft effect op de geneesmiddelenprijzen omdat er een prijzenwet is, schrijft SFK. Daarin is vastgelegd dat de prijzen die leveranciers voor geneesmiddelen mogen vragen, in Nederland niet hoger mag zijn dan de gemiddelde prijs dat er in België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië voor wordt gevraagd. Het afgelopen jaar daalde de koers van het pond met 17 procent en dat werkt volgens SFK voor een vierde deel door in de maximumprijs van medicijnen.

Voordelen prijsdaling medicijnen
Tegen ANP zei Ronald van der Vaart van de SFK dat het voordeel van deze prijsdaling terechtkomt bij de zorgverzekeraars en de overheid. Theoretisch gezien zou het kunnen leiden tot een lagere premie voor verzekerden, maar het is niet zeker dat dit ook zo doorwerkt. Verzekeraars kunnen er namelijk ook voor kiezen om hun reserves te versterken. Pillenfabrikanten en de groothandels zullen juist nadeel ondervinden van de daling, stelt Van der Vaart, omdat zij minder geld krijgen voor de geneesmiddelen.

(Zorgvisie/ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.