Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bruins: ‘Leefstijlgeneeskunde is schot voor open doel’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg steunt het Manifest Leefstijlgeneeskunde. Interventies voor gezonde leefstijl helpen patiënten van hun medicijnen af en besparen de samenleving miljarden euro's.
Bruins Leefstijlgeneeskunde2
Minister Bruno Bruins met het manifest Leefstijlgeneeskunde in een houten kratje met gezond voedsel. Links van hem Jos Keurentjes (raad van bestuur TNO) en rechts Kim Smit (raad van bestuur LUMC).

Met nog meer pillen, operaties en medische behandelingen gaan we het niet redden. Een gezonde leefstijl als medicijn heeft de toekomst. ‘Pillen en operaties zijn wel belangrijk, maar het is een illusie te denken dat we daarmee ziekte oplossen’, zegt LUMC-internist en hoogleraar diabetologie Hanno Pijl bij de overhandiging van het Manifest Leefstijlgeneeskunde aan minister Bruno Bruins op 11 oktober. Mensen met chronische ziektes als diabetes en hart- en vaatziektes hebben meer baat bij een gezonde leefstijl. Bij diabetes type 2 slagen mensen erin met een gezonde leefstijl zelfs helemaal van de medicijnen af te komen, zo bleek eerder dit jaar in het programma Keer Diabetis2 Om. Een gezonde leefstijl is dus niet alleen preventief, het is ook geneeskundig effectief.

Manifest Leefstijlgeneeskunde

Het Manifest Leefstijlgeneeskunde is in een half jaar tijd uitgegroeid tot een beweging die de steun heeft van ruim duizend mensen. Hanno Pijl is samen met patiënt Martijn van Winkelhof en Hanneke Molenaar van TNO initiator. Pijl ziet in zijn eigen spreekkamer de resultaten. ‘Het is prachtig als patiënten met een gezondere manier van leven zonder hun medicijnen kunnen.’

Huisartsen

Toch behoren interventies voor een gezondere leefstijl nog lang niet tot het standaardrepertoire van huisartsen. Pijl begrijpt goed waarom dat zo is. ‘Huisartsen kennen vaak het enorme potentieel niet van een gezondere leefstijl. Daarnaast zijn ze niet getraind om patiënten daarbij te helpen. Het is niet voldoende om alleen te zeggen dat patiënten meer moeten bewegen en gezonder eten. Huisartsen hebben ook veel te weinig tijd om patiënten te helpen. Dat kun je niet verwachten van ze in een consult van tien minuten.’

Opleiding en onderwijs

Om Leefstijlgeneeskunde echt een plek te geven in de gezondheidszorg moet de opleiding van artsen en andere zorgverleners op de schop. Zodat ze niet alleen de oplossing zoeken bij medicijnen en operaties, maar bewezen effectieve manieren leren om patiënten te helpen gezonder te leven. De jonge artsen zijn daar volgens Pijl ook klaar voor. ‘Ouderen artsen hebben er minder gevoel voor, maar ook bij hen merk ik dat ze er steeds meer voor open voor staan.’

Wetenschappelijk onderzoek

Welke leefstijlinterventies zijn effectief en welke niet? Dat moet wetenschappelijk onderzoek aantonen. Daarvoor kijken de initiatiefnemers naar de overheid. De Tweede Kamer steunt het initiatief. Een Kamerbreed gesteunde motie van de Kamerleden Corine Ellemeet (GroenLinks) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) roept minister Bruins op tot het opstellen van een onderzoekagenda. De minister wil daar niets over zeggen, behalve dat hij financiering via ZONMW overweegt. De details onthult hij bij de begrotingsbespreking van VWS volgende week.

Leefstijlgeneeskunde bespaart geld

Als Leefstijlgeneeskunde een plek krijgt in de dagelijkse zorg, levert dat miljarden euro’s aan besparingen op. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Bruins sympathiek staat tegenover het manifest. ‘Het is een schot voor open doel. Het is een krachtig signaal uit het veld en daar hoort het initiatief ook te liggen. Het gaat niet werken als wij dit vanuit VWS opleggen. Wij kijken op het ministerie waar we het mee eens zijn en waar de “hic ups” zitten.’

Gecombineerde leefstijlinterventie

Bruins wijst erop dat vanaf 1 januari 2019 de gecombineerde leefstijlinterventie in het verzekerde pakket zit. Speciale hbo-opgeleide levensstijl coaches gaan patiënten begeleiden om de juiste veranderingen te doen en die ook vol te houden.  ‘Als daar goede resultaten uitkomen, helpt dat uiteraard om er meer in te investeren’, aldus Bruins. ‘Dit thema is blijvend. We zijn net begonnen.’

2 REACTIES

  1. Leefstijlgeneeskunde is niet anders dan de Gezondheidsleer, dat deel van de geneeskunde, wat naast de Ziekteleer in staat was ,of zou moeten zijn om de leefstijlaandoeningen, de Zivilzationskrankheiten buiten de deur te houden.
    Hier wordt het biochemisch preventie-arsenaal aangeboden, gericht op gezonde voeding. Nu is het wachten op het biomechanisch tableau, gericht op de gezonde lichaamsopbouw ( houding) en het gezond bewegen ( echte gymnastiek) . Alleen daar is een zeer ernstig kennisdeficit in de huidige Geneeskunde ontstaan: in de groeifase, van de wieg tot volwassenheid wordt het kinderlichaaam onthouden van de meest belangrijke preventiemaatregelen, die een sterk en gezond lichaam moeten opleveren. RIVM heeft de sedentaire leefstijl van kinderen al als grote aanjager van juist ook Diabetes ( zonder dik zijn) aangegeven. Wouter Bos vraagt in Volkskrant vandaag om durf om handschoen op te pakken, om de omvallende geldverslindende Zorgkolos te redden of een zachte landing te geven.
    De NVK, de AJN, Houdingnet, TNO(!),NJi,de oogartsen en wetenschappers van VU en Erasmus hebben met een gezamenlijke factsheet en een standpuntbepaling over de lichamelijke gevolgen van veel en verkeerd zitten en het overmatige beeldschermgebruik opgesteld. Als je snapt hoe het komt, snap je de preventie ook. Leefstijlgeneeskunde!! Na Bismarck bouwt onder Bruins de Gezondheidsleer haar oude kracht weer op??

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.