Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bruins onderzoekt mogelijkheden dwanglicentie

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport gaat samen met het ministerie van Economische Zaken onderzoeken in hoeverre middelen als dwanglicentie en apothekersbereiding ingezet kunnen worden om farmaciebedrijven onder druk te zetten. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer.
Pillen En Geld.fotolia
Fotolia

Het gaat dan om farmaciebedrijven die een zeer hoge prijs blijven vragen voor een belangrijk geneesmiddel. De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) heeft Bruins geadviseerd om deze instrumenten in te zetten. Ook gaat Bruins binnenkort met de ACM bespreken of sprake is van misbruik van economische machtspositie wanneer een fabrikant een erg hoge prijs voor een nieuw geneesmiddel vraagt.

Redelijke vergoeding

Bruins plaatst op voorhand wel kanttekeningen bij het gebruik van dwanglicenties. ‘Er moet een partij worden gevonden die de geneesmiddelen gaat produceren en er moet worden gedefinieerd wat een redelijke vergoeding is die de licentienemer dient te betalen aan de octrooihouder’, aldus de minister.

Verder kan de eigenaar van het octrooi nog steeds naar de rechter stappen en het onder de dwanglicentie geproduceerde middel moet geregistreerd worden. ‘’Ik sluit niet uit dat dwanglicenties een rol kunnen spelen wanneer een fabrikant een zeer hoge prijs blijft vragen voor een therapeutische belangrijk geneesmiddelen’, aldus Bruins.

Oncologische medicijnen

Daarnaast wil de minister doorgaan met een aantal initiatieven. Zo wordt een Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen ingericht om samenwerkingsverbanden voor inkoop te ondersteunen. De academische en algemene ziekenhuizen en de zorgverzekeraars hebben onlangs aangekondigd dat ze gaan samenwerken bij de inkoop van dure geneesmiddelen. Ze beginnen met de inkoop van een groep oncologische medicijnen.

Tevens wordt het systeem van voorwaardelijke toelating van nieuwe geneesmiddelen tot het pakket gewijzigd. Het wordt vervangen door een systeem dat de toegankelijkheid en de subsidiëring moet verbeteren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.