Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Santeon en Bruins slaan handen ineen voor transparante zorguitkomsten

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Minister Bruins (Medische Zaken), Santeon en ZonMw werken samen aan een gezamenlijk project om zorg voor patiënten transparant te maken. Bruins stelt 4,5 miljoen euro voor het project ter beschikking.
Zwarte lijsten breken vertrouwen af in VWS
Foto: Fotolia

De zeven topklinische ziekenhuizen van Santeon en het ministerie van VWS slaan de handen ineen om te onderzoeken hoe zorguitkomsten – zowel klinische als door de patiënt ervaren uitkomsten – het beste kunnen worden ingezet om patiënten beter te informeren en te betrekken bij behandelkeuzes.

Patiënttevredenheid

Binnen het project wordt onderzocht hoe de patiënt beter geïnformeerd kan worden zodat het mogelijk is samen te beslissen over de behandelkeuzes. Daarbij wordt er ook gekeken of dit leidt tot andere behandelkeuzes en wat de invloed is op de patiënttevredenheid. Volgens minister Bruins moeten de voorkeuren van de patiënt als uitgangspunt worden genomen. ‘Het gaat erom dat bij de keuze voor behandelaar en behandeling de uitkomst, die voor de patiënt het beste is, centraal staat en dat de patiënt goed mee kan beslissen over de behandeling.’

Santeon

Santeon, die al een aantal jaar werkt aan uitkomsttransparantie en een vbhc-programma, is trotse mede-initiator. ‘Patiënten betrekken is cruciaal om inzichten te verkrijgen die gebruikt kunnen worden in de spreekkamer. Dit project is een mooie en logische volgende stap naar de beste uitkomst voor de individuele patiënt’, reageert Pieter de Bey, directeur van Santeon.

De focus van het project ligt volgens Santeon op vier concrete doelstellingen. Allereerst willen de ziekenhuizen patiënten beter informeren over de te verwachten kwaliteit van zorgverlening. Patiënten moeten daarbij door artsen betrokken worden bij behandelkeuzes. Zodoende willen Santeon en Bruins inzicht verwerven in de mate waarin het beter informeren van patiënten en het inzetten van shared decision making tot meer patiënttevredenheid en andere behandelkeuzes leidt. De samenwerkende partijen willen ook onderzoeken of deze behandelmethode invloed heeft op de behandeluitkomsten.

Samen beslissen

Het project wordt mogelijk gemaakt met subsidie van ZonMw en is onderdeel van het programma dat Minister Bruins eerder aankondigde over meer uitkomstinformatie voor samen beslissen. Een breed programmaplan hiervoor volgt later dit voorjaar. De resultaten worden publiek beschikbaar gesteld. ‘Santeon zal zich inzetten voor actieve verspreiding van de uit het experiment verkregen inzichten, zodat alle zorgaanbieders en patiënten daarvan kunnen profiteren’, aldus De Bey.

1 REACTIE

  1. Een mooi initiatief dat aansluit bij de ervaringen die reeds in de geestelijke gezondheidszorg zijn opgedaan met de toepassing van Samen Beslissen met behulp van gepersonaliseerde informatie vanuit uitkomstmetingen, waarnaar parallel aan de toepassing in de praktijk ook wetenschappelijk onderzoek is en wordt gedaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.