Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bruins: ‘Ziekenhuizen moeten omgeving tijdig informeren over sluiting’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Minister Bruins gaat ziekenhuizen verplichten hun omgeving tijdig te informeren als zij geheel of gedeeltelijk moeten sluiten. De bestuurders van de ziekenhuizen van de MC Groep hebben dit niet gedaan toen er surseance van betaling moest worden aangevraagd. Daarom wil Bruins dit wettelijk gaan regelen via een amvb.
Evean
Foto: VWS

De wettelijke verplichting geldt voor acute zorg waarbij de toegankelijkheid van zorg in het geding is. Dat schrijft Bruins in een brief aan de Kamer.

MC Groep

De MC Groep heeft zijn maatschappelijke taak verzaakt door de zorgaanbieders in de regio, gemeenten en inwoners niet op tijd te informeren over het uitstel van betaling van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen. Ook zorgverzekeraar Zilveren Kruis, die al langer op de hoogte was van de dramatische financiële situatie, is niet naar buiten getreden. Bruins schrijft dat de NZa met Zilveren Kruis enkele dagen voorafgaand aan het aanvragen van de surseance van betaling heeft gesproken over de wijze waarop Zilveren Kruis dacht te kunnen voldoen aan haar zorgplicht op het moment dat sprake zou zijn van een faillissement van het Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen.

NZa

Zilveren Kruis heeft aan de NZa verschillende analyses overlegd over de manier waarop andere ziekenhuizen de zorgvraag zouden kunnen opvangen. Maar deze analyses waren niet actueel omdat Zilveren Kruis, ‘vanwege de vertrouwelijkheid van de financiële situatie van beide ziekenhuizen, zich nog niet vrij voelde om na te gaan bij omringende ziekenhuizen wat de actuele overcapaciteit (klinisch en poliklinisch) was.’

Zilveren Kruis

De zorgverzekeraar laat weten dat Zilveren Kruis niet eens andere ziekenhuizen mag informeren over een dreigend faillissement. Noch mag Zilveren Kruis met andere zorgverzekeraars overleggen. Woordvoerder Christine Rompa: ‘Een ziekenhuis vraagt uitstel van betaling aan om rust te creëren en te zoeken naar oplossingen. Als wij naar andere ziekenhuizen gaan bellen om te vragen of zij de zorgvraag kunnen opvangen, verstoren wij de markt. Patiënten blijven weg. Dan trekken wij het ziekenhuis op die manier onderuit en dat willen we nu juist niet.’

Personeelsbestand

Voor de twee failliete ziekenhuizen hebben zich naar verluidt meerdere gegadigden aangediend. Ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk, Antonius Groep in Sneek en Cardiologie Centra Nederland zouden delen van de zorg van de IJsselmeerziekenhuizen willen overnemen. In Amsterdam hebben zich naar verluidt drie overnamekandidaten gemeld. Een daarvan is zorgondernemer Sinan Belhawi die eerder deze week alvast reclame voor zichzelf maakte.

Blijft de vraag waarom het Slotervaartziekenhuis van de ene op de andere dag moest sluiten en de Ijsselmeerziekenhuizen niet. Rompa: ‘Het kwam door de opbouw van het personeelsbestand. Van de ene op de andere dag kwam 50 procent van het personeel in het Slotervaartziekenhuis niet opdagen. Dat waren allemaal inhuurkrachten. Vervolgens trokken leveranciers zich terug omdat niet zeker was of hun spullen zouden worden betaald. Dan krijg je uiteindelijk een onveilige situatie.’

Maatschappelijke taak

Minister Bruins wijst de zorgaanbieders op hun maatschappelijke taak. Bestuurders die een deel van de zorg afstoten, ook als het gaat om zorg van niet spoedeisende aard, moeten de andere zorgaanbieders in de regio, gemeenten en inwoners, tijdig informeren. Voor de acute zorg wordt dit een verplichting. De concept amvb waarin Bruins dit gaat regelen, komt in november naar de Kamer.

Kamerbrief

Lees hier de brief van minister Bruins: beantwoording-kamervragen-over-het-dreigende-faillissement-van-het-mc-slotervaart-en-de-ijsselmeerziekenhuizen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.