Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

BTN en CNV sluiten akkoord thuiszorg-cao

Branchebelang Thuiszorg Nederland en CNV Publieke Zaak hebben een hoofdlijnenakkoord over een nieuwe cao in de thuiszorg. De andere vakbonden in de sector sluiten zich er niet bij aan.

Met het akkoord, dat vrijdag nog formeel gesloten moet worden, komen er twee cao’s in de thuiszorg. BTN en CNV Publieke Zaak doen niet mee met de gecombineerde cao voor thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen (VVT), die brancheorganisatie ActiZ in januari afsloot met de overige vakbonden.

Geen basis-cao

Het akkoord van BTN en CNV Publieke Zaak komt grotendeels neer op verlenging van de vorige thuiszorg-cao, die per 1 oktober afloopt. Anders dan de cao-VVT is het geen basisakkoord dat binnen organisaties verder ingevuld kan worden. “We hebben alle belangrijke punten uit de thuiszorg-cao overeind gehouden”, stelt Leon Vincken van CNV Publieke Zaak. “Leden van ondernemingsraden hoeven niet te gaan onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. Het kantoorpersoneel levert geen reiskosten in, mensen krijgen na ontslag maximaal vijf jaar wachtgeld, en mensen boven de 55 jaar hoeven niet alle diensten te draaien.”

Compacter

BTN-directeur Verschuren noemt de aparte thuiszorg-cao “veel compacter” dan de gecombineerde. De gezamenlijke cao verhoogt volgens hem de thuiszorgkosten. De brancheorganisatie gaat verder onderzoeken of de fiscus wil meewerken aan een goedkopere reiskostenvergoeding.

Betere afspraken

De overige bonden sluiten zich niet aan bij de thuiszorg-cao. “Laten we de sector niet belasten met een tweede cao”, zegt bestuurder Elise Merlijn van Abvakabo FNV. De basis-cao, waar alle bonden huiverig tegenover stonden, werkt volgens haar boven verwachting. “Wij dachten van tevoren: als wij het niet doen, wat doet het dan beter? Maar alle ondernemingsraden zijn geschoold in cao-onderhandeling en krijgen ondersteuning. Voor de arbeidsvoorwaarden die niet centraal vastliggen, zien wij tot nu toe dat er óf niks verandert ten opzichte van de oude, óf dat er betere afspraken komen. Bijvoorbeeld voor de reiskosten.”

13.000 medewerkers

De cao van BTN en CNV Publieke Zaak gaat gelden voor 13.000 thuiszorgmedewerkers. Onder de gecombineerde cao vallen vanaf 1 oktober 360.000 medewerkers van Actiz-leden, onder wie ruim 140.000 thuiszorgmedewerkers. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook

BTN en CNV verkennen aparte thuiszorg-cao

Nieuwe cao verpleging & verzorging en thuiszorg

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.