Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Budgetoverschrijdingen ICT in zorg bijna 40 procent

Mario Gibbels
Ruim 80 procent van de IT-projecten in de Nederlandse publieke sector heeft te maken met budgetoverschrijdingen. En tussen de 60 en 70 procent van die projecten kampt zelfs met een overschrijding van 20 procent of meer. In de zorgsector loopt de overschrijding op tot 39 procent. Dat stelt onderzoeksbureau MarketCap International na een grootschalig onderzoek.
Budgetoverschrijdingen ICT in zorg bijna 40 procent

Het bedrijf evalueerde circa 200 grotere IT-projecten gedurende de periode 2005-2010. De onderzochte projecten hadden/hebben een minimale vooraf gebudgetteerde waarde van 5 miljoen euro.

Overschrijden deadlines

De budgetoverschrijdingen staan los van het praktisch zonder uitzondering overschrijden van de deadline en het niet behalen van de vooraf bepaalde doelstellingen, aldus het onderzoeksrapport ‘Public Sector: IT Project Evaluations’.

De zorgsector

In de zorgsector werd een budgetoverschrijding van 39 procent gemeten, tegen 67 procent bij de centrale overheid. Voor de gehele publieke sector komt de gemiddelde budgetoverschrijding op bijna 1 miljard euro per jaar. Uit een intensieve analyse blijkt dat circa 675 miljoen per jaar onnodig boven budget uitgegeven wordt. Een verdere analyse wijst zelfs uit dat de bestaande IT-projecten niet alleen veelal binnen budget, maar zelfs met een lager dan gebudgetteerd budget uitgevoerd hadden kunnen worden

Oorzaken

De voornaamste reden voor deze gang van zaken is, volgens het onderzoeksrapport, slecht project- en procesmanagement. Bij een betere voorbereiding, beter kennis van zaken en meer durfmanagement wordt meer effect gesorteerd. “Grote IT-systeem integrators zoals Centric, Logica of Ordina gaan aantoonbaar regelmatig serieus de fout in bij IT-projecten binnen de publieke sector (…). De door het onderzoeksrapport als ‘succes’ gekwalificeerde projecten werden uitgevoerd onder leiding van kleine specialistische adviesorganisaties,” aldus MarketCap International. (Bron: MarketCap International)

Succes- en faalfactoren ict-projecten in de zorg

ICTzorg organiseert op 9 november 2010 een congres dat gaat over de onvrede over onder andere technische problemen bij de implementatie en tijds- en budgetoverschrijdingen. Is het gemopper van zorginstellingen en ICT-leveranciers terecht? Hoe verloopt de samenwerking? Wat kan er beter en wat zijn de succes- en faalfactoren van ICT-projecten in de zorg? Het komt allemaal aan bod op 9 november 2010. Voor meer informatie, kijk op Succes- en faalfactoren bij ICT-projecten in de zorg.

(ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

1 REACTIE

  1. Het is een bekend verhaal . Het heeft alles te maken met Marketing . De ICT-bedrijven weten hun produkten zeer goed te verkopen. Niet alleen aan de Overheid , maar ook aan de ZorgInstellingen;etc.. Er worden Miljarden Euro s door- heen gedraaid, en het blijft maar doorgaan. De Tweede Kamer; de Politici ; Raden van Bestuur; de CEO s v. Internationals ; etc. laten het allemaal gebeuren.
    De Politiek ; etc. kijkt toe en gaat achteraf roepen dat het niet kan ???
    Nelie ( Europees Parlement ) doet er wat aan !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.