Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buitenlanders liggen vaker in Nederlands ziekenhuis

Het aandeel van buitenlandse patiënten in Nederlandse ziekenhuisbedden is sinds 2001 met vijftig procent gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Prismant.

Het aandeel van buitenlanders in de Nederlandse ziekenhuisbedden is toegenomen van 0,48 procent in 2001 naar 0,6 procent in 2009. Het gaat om 10.536 mensen die voor minstens een nacht zijn opgenomen. Dat blijkt uit onderzoek door Leo Vandermeulen van Prismant.

Grensprovincies

Zes van de tien importpatiënten zijn afkomstig uit Duitsland, België en Luxemburg. Zij gaan naar ziekenhuizen in de grensprovincies. Een deel van hen heeft waarschijnlijk de Nederlandse nationaliteit. Limburgse ziekenhuizen nemen de meeste buitenlanders op, gevolgd door Zeeland, Brabant en in mindere mate Groningen en Twente. De opvallendste groei zit bij patiënten uit Oost-Europese landen die sinds 2001 zijn toegetreden tot de Europese Unie. Ook toegenomen is de groep van onbekende herkomst, voor een deel illegaal in Nederland verblijvende buitenlanders.

NVZ vereniging van ziekenhuizen

NVZ Verening van ziekenhuizen heeft nog geen verklaring voor de toename, zegt woordvoerster Elise de Jong. “Het kan komen doordat Nederlandse ziekenhuizen de wachtlijsten hebben weggewerkt. Maar voor hetzelfde geld komt het doordat meer Nederlanders over de grens zijn gaan wonen en voor behandeling naar hun oude ziekenhuis gaan.” Hoeveel de ziekenhuizen verdienen aan de buitenlanders weet De Jong niet. “Dat hangt ervan af of het gaat om behandelingen met vrije prijzen, of zorg die ziekenhuizen uit een vast budget moeten betalen.”

Academisch ziekenhuis Maastricht

In het academisch ziekenhuis Maastricht lagen vorig jaar 622 buitenlandse patiënten, meldt een woordvoerder. Dat is 2,3 procent van alle opnamen in het Limburgse ziekenhuis, bijna vier keer zo veel als het landelijke gemiddelde. 438 van de buitenlandse patiënten kwamen uit België en 60 uit Duitsland. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Gezondheidszorg de grens over

Grootste risico op mrsa in Limburg

Wachtlijsten Limburgse verpleeghuizen stijgen fors

Weblog: Concurrentie uit het buitenland

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.