Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Burgemeesters op de bres voor kleine ziekenhuizen

Burgemeesters van zeven gemeenten met kleine ziekenhuizen hebben een brandbrief geschreven aan minister Klink. Zij vrezen dat de spoedzorg in gevaar komt als in 2009 de beschikbaarheidstoeslag voor kleine ziekenhuizen verdwijnt.

Het gaat om de ziekenhuizen in Stadskanaal, Winschoten, Hardenberg, Coevorden, Dongeradeel, Delfzijl en Dirksland. Kleine ziekenhuizen met een verzorgingsgebied tot 72.000 mensen komen in aanmerking voor deze toeslag. Hierdoor kunnen zij hun afdelingen voor acute zorg in stand houden. Initiatiefnemer Jur Stavast, burgemeester van Stadskanaal: “Voor ons staat het algemeen belang in onze regio’s voorop. Wij willen kleinschaligheid behouden. Mensen uit onze regio moeten anders verder reizen.”

3 miljoen verlies

De kleine ziekenhuizen zeggen er door deze maatregel jaarlijks tussen de zevenhonderdduizend en drie miljoen euro op achteruit te gaan. Guus Bruins, directeur van het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal: “Jaarlijks verliezen wij twee miljoen op onze intensive care, spoedeisende hulp, kindergeneeskunde, verloskunde en longgeneeskunde.Iets minder dan de helft komt terug als beschikbaarheidstoeslag. Het opheffen daarvan betekent voor ons een verlies van 8,5 ton.”

ongunstig

Minister Klink denkt erover om de specifieke beschikbaarheidstoeslag over laten gaan in een algemene beschikbaarheidsvergoeding voor alle ziekenhuizen. Dat is voor de kleine ziekenhuizen ongunstig omdat zij minder patienten behandelen, maar voor spoedzorg toch dezelfde personele bezetting moeten hanteren als grotere ziekenhuizen. Minister Klink wacht advies van de NZa af en komt in april met een reactie. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Kleine ziekenhuizen presteren beter dan grote

‘Onderzoek beste ziekenhuis misleidend’

Topman BovenIJ treedt af

Links

Gemeente Stadskanaal

Refaja ziekenhuis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.