Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker verlaagt extramurale AWBZ-tarieven

Staatssecretaris Bussemaker van VWS gaat de extramurale AWBZ-tarieven voor ondersteunende begeleiding en persoonlijke verzorging in 2008 met zeven procent verlagen. De bezuiniging moet 115 miljoen euro opleveren.
Bussemaker verlaagt extramurale AWBZ-tarieven

Noodzakelijk

Bussemaker vindt ingrijpen noodzakelijk, omdat het beroep op ondersteunende begeleiding (OB) vorig jaar met zo’n veertig procent is gestegen. Eigenlijk wil Bussemaker naar een vast tarief per klasse, maar de Nederlandse Zorgautoriteit zegt een andere tariefstructuur pas per 2009 te kunnen regelen. Daarom komt er in 2008 een generieke korting op de extramurale tarieven. Het tarief voor persoonlijke verzorging (PV) gaat ook omlaag, omdat veel mensen die OB krijgen ook PV ontvangen, laat VWS-woordvoerster Lilian Jansen weten.

Onvoorstelbaar

ActiZ vindt de kortingen onvoorstelbaar en in strijd met de beleidsdoelstellingen van VWS. “Bussemaker streeft ernaar om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, maar in de praktijk wordt er van alle kanten ingehakt op de extramurale zorg. Het beleid zal ertoe leiden dat mensen eerder worden opgenomen in intramurale instellingen. Dat is uiteindelijk veel duurder”, zegt Jan-Willem Wits van ActiZ.

Bezuinigingen

Directeur Marlene Jansberg van GroenekruisDomicura, de grootste thuiszorgaanbieder in Zuid-Limburg reageert geschokt. “Dit gaat ons tonnen per jaar kosten. We maken de zorg erg onaantrekkelijk voor werknemers door de constante bezuinigingen.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Links

‘Ondersteunende begeleiding geen luxe’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.