Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Buurtzorg: coronacrisis vraagt om maatwerk, niet om commando’s

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Waar sommige zorgorganisaties toevlucht nemen tot een strakke commandostructuur, blijft Buurtzorg trouw aan het principe van zelfsturing. ‘We mobiliseren de collectieve wijsheid van alle verpleegkundigen’, Buurtzorg-directeur Jos de Blok. Buurtzorg overlegt met de WHO, Artsen zonder Grenzen en het RIVM over alternatieven voor mondkapjes en andere beschermende kleding.
Buurtzorg Pakketjes 660
Pakketjes met beschermende kleding voor de Buurtzorg-teams staan klaar voor verzending. Foto: Buurtzorg.

Buurtzorg doet niet aan een hiërarchische,

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    9 REACTIES

    1. Ik denk dat info alleen op je eigen intranet en beschermende kleding en mondkapjes alleen voor jezelf regelen niet echt een goed voorbeeld is. Er zijn regionale netwerken actief die zorgen voor verspreiding naar patiënten die lijden aan het virus. Dat werkt beter dan dat iedereen gaat voor zichzelf gaat hamsteren. En ik zie heel veel voorbeelden van organisaties die samenwerken en info en personeel delen. En bevelstructuur? Haha wake up, het is 2020 en geen 1914.

      • Jammer dat het zo’n aanmatigend bericht is. Iedereen doet overal zijn uiterste best om zo goed mogelijk met deze crisis om te gaan. We hebben elkaar juist nu nodig om die het hoofd te bieden, bij welke zorgorganisatie je ook werkt. Niet de juiste tijd om jezelf aan te prijzen!

    2. Lees alle reacties
    3. Typische Jos de Blok reactie. Ook nu toch weer even de pr inzetten om zijn gelijk te halen. De werkelijkheid is een andere; alle zorgorganisaties benutten maximaal de in het veld bij de professionals aanwezige kennis en delen die ook met elkaar, regionaal en provinciaal. Helemaal klaar met die man. Het zou zorgvisie sieren als ze zijn podium eens wat terugbrengen en hardwerkende andere professionals aan het woord laten. Die hebben echter weinig tijd, want zijn gewoon aan het werk.

    4. Eens met alle reacties. Wat is dit nu anders? Er worden andere termen gebruikt, het handelen van alle thuiszorgorganisaties is hetzelfde. En die organisaties hebben onderling contact in bijvoorbeeld via een ROAZ of RONAZ. Leren van elkaar. Jammer dat je zelfs in zo’n situatie probeert je als organisatie, nou ja vooral als meneer de Blok dan, je af te zetten tegen andere organisaties. Waar iedereen net zo hard werkt als bij Buurtzorg. Doet me toch wat denken aan bepaalde partijen in het 2e kamer debat. Even gebruik maken van. Jammer.

    5. ‘Om de lokale teams te helpen de juiste beslissingen te nemen heeft Buurtzorg 24/7 een crisisteam dat alles binnen Buurtzorg coördineert.’

      Hiermee doet Buurtzorg niets anders dan andere ‘zorg’ organisaties, die in deze crisistijd de zorg voor de kwetsbaren in onze maatschappij zoveel mogelijk proberen te garanderen en hun medewerkers hierbij optimaal trachten te faciliteren.

      Met respect ervaar ik op welke wijze Magentazorg en zeker ook andere organisaties de nodige zorg en hulp blijven bieden, met ondersteuning van een 24/7 crisisteam.

    6. Vroeg mij hetzelfde af. Wat is er nu anders aan deze manier van werken dan die van de andere zorgaanbieders? Honderden telefoontjes naar het crisisteam over wat? Van wijkverpleegkundigen die info willen over wat te doen in deze crisistijd? Over suggesties voor alternatieve beschermingsmiddelen? Volgens mij gebeurt dat overal toch? En dat de (andere) kosten en minder productie met financiers moet worden besproken, lijkt me ook voor alle aanbieders van toepassing. Het terugbrengen van uren per patient en vinger aan de pols houden…anders dan bij andere organisaties? Creatief zijn idem. Jammer dat alleen Buurtzorg “in het zonnetje” wordt gezet. Ik heb heel veel respect voor al die huizen die proberen hun cliënten te blijven helpen, hoe dan ook!

    7. Ik begrijp niet zo goed wat hier het nieuws van is, dit is meer een reclamespotje. De aannames die gedaan worden zijn ook echt storend. Ik denk dat het grootste gedeelte van de thuiszorg dit net zo aanpakt. Commando’s geven, uit welke tijd komen die termen? Het zegt wat over de beelden die bij deze organisatie leven,hoe ze kijken naar de buitenwereld. Als je maar vaak genoeg zegt dat jouw visie de beste is ga je het vanzelf geloven. Kritisch blijven kijken naar jezelf maar vooral ook open durven staan voor een ieder om je heen lijkt mij een goed leerpunt.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.