Buurtzorg exporteert concept naar Zweden

Buurtzorgdirecteur Jos de Blok zet in Zweden een aparte organisatie op. Grannvard Sverige gaat op 1 december met het eerste team beginnen.
Buurtzorg exporteert concept naar Zweden

Zweden is na Nederland het eerste land waar het succesvolle concept van start gaat. Buurtzorg werkt met kleine, autonome teams verpleegkundigen en ziekenverzorgenden.

Jos de Blok

Ook Japan, België en de Verenigde Staten hebben belangstelling, zegt De Blok. “In Amerika zijn we in gesprek met AARP, de ouderenbond met 37 miljoen leden.” In 2007 is Buurtzorg, dat opereert vanuit Almelo, begonnen met een eerste team van wijkverpleegkundigen in Enschede. Nu werken er 4000 verpleegkundigen en ziekenverzorgenden in 380 teams door heel Nederland. De teams zijn zelf verantwoordelijk voor personeel, organisatie en financiën. Daardoor kan de organisatie werken zonder tussenlaag van managers. De stap naar het buitenland is volgens De Blok een reactie op vragen uit andere landen. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Buurtzorg beste werkgever van Nederland

Thuiszorg Twente neemt Buurtzorg-formule over

Het succesverhaal van Buurtzorg op Nieuwsuur

6 REACTIES

 1. Buurtzorg is toch de organisatie waar nog steeds geen ondernemingsraad is(wel meer dan 50 werknemers toch), de directeur niet in loondienst is, enz.

 2. Lees alle reacties
 3. maar ook bij buurd zorg nog steeds geen zorg op afroep!
  en hebben alle hulpvragers een verzorgende of verpleegster nodig bij wassen.douchen ,aankleden?
  Brengt ook nog een ziekenhuissfeer binnen bij mensen!
  En het salaris van de Directeur?

 4. @Divejan en Jo, lijkt mij wijs en interessant om eerst bij Buurtzorg te informeren hoe zij hun (succesvol)concept hebben geregeld. Jullie krijgen daar vast antwoorden op jullie vragen.
  Succes!

 5. Het lijkt soms wel of Buurtzorg een sekte is. zodra er kritiek komt zijn er de `believers`die gelijk weer reageren. Zo bijzonder is Buurtzorg nou ook weer niet….

 6. Hoe gaat het eigenlijk met Buurtzorg Zweden,ik heb hun twitter en website eens bekeken en daar zit weinig groei in. Waarschijnlijk geven die Zweden wat minder subsidie dan wij hier in Nederland, tja dan kan het niet uit.

Geef je reactie

Vul een reactie in!
Vul hier je naam in