Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Camera’s op SEH niet verboden

Mark van Dorresteijn
Volgens VWS-minister Schippers is extra wetgeving om filmen op de SEH en intensive care te voorkomen, niet nodig omdat het al ‘verboden is’.
Camera’s op SEH niet verboden

Dit klopt niet, zeggen deskundigen. Als de privacy van patiënten is gewaarborgd, maakt het niet uit waar de opnames plaatsvinden. Hoogleraar Johan Legemaate legt uit: ‘Met inachtneming van de toestemmingsregels en andere zorgvuldigheden staan de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst en Wet bescherming persoonsgegevens filmen op de SEH of intensive care niet in de weg.’

Geen specifieke wetgeving

Emeritus hoogleraar gezondheidsrecht Sjef Gevers vindt de stelling van Schippers veel te absoluut. ‘Er is geen specifieke wetgeving over filmen in zorginstellingen. Het gaat erom dat er sprake is van voldoende privacywaarborgen en van goed geïnformeerde vrijwillige, gerichte en expliciete toestemming. Natuurlijk moet je met erg kwetsbare patiënten voorzichtig zijn.’

WGBO en WBP

Schippers reageerde 7 juni tijdens een Kamerdebat op een motie van de SP, die het filmen van patiënten op de SEH en in de ambulance te allen tijde onmogelijk wil maken. Schippers zei daarop dat het filmen van spoedeisende situaties altijd verboden is. Haar voorlichter bij VWS bevestigt deze uitspraak; het verbod zou voortvloeien uit de WGBO en de WBP.

Weloverwogen toestemming

Artsenorganisatie KNMG adviseert artsen en zorginstellingen om niet mee te werken aan tv-programma’s waarin patiënten in ‘spoedeisende en kwetsbare situaties’ worden gefilmd. De KNMG noemt als voorbeelden de SEH en de ambulance. Volgens de artsenorganisatie is het maar de vraag of patiënten in een acute situatie weloverwogen toestemming kunnen geven. Gevers: ‘In instellingen wordt ook regelmatig “gefilmd” voor andere doelen: denk aan veiligheidscamera’s, video-opnames van gesprekken of procedures voor onderwijs, onderzoek of kwaliteitsverbetering. Daar spelen natuurlijk ook vragen rondom informatie, toestemming en gebruik van de beelden.’ (Zorgvisie – Carina van Aartsen | Foto: ANP)

Lees ook:

vumc

vumc

vumc

vumc

5 REACTIES

  1. Denk ook aan het filmen van de trauma opvang om achteraf als team patronen en verbeterkansen te kunnen signaleren. Daar is natuurlijk geen ‘normale’ camera voor nodig, een vogelperspectief, met ganonimiseerde patient werkt dan ook prima. Iets is nooit zwart-wit, maar altijd grijs!

  2. Lees alle reacties
  3. Dat een patiënt in een acute situatie weloverwogen toestemming kan geven is niet altijd mogelijk,maar ik vind het commentaar van Johan Legemaate en Sjef Gevers relevant.
    Als er in de toekomst een specialist via webcam,camera, beeldtelefoon o.i.d mee kan kijken lijkt mij dat een innovatie die niet verboden moet worden.

  4. Ook nu weer laat de minister (en haar ambtenaren) zien dat men niet op de hoogte is van de wetgeving. Van der Molen kent de praktische uitwerking van de praktijkregels niet maar ik heb geen zin dat uit te leggen. Dat neemt niet weg dat in Amsterdam flagrant tegen letter van de wet en de toegepaste praktijk binnen de wettelijke kaders flagrant is geschonden, ook weer door ondeskundigheid. Kwalijker motieven laat ik maar even achterwege.

  5. Spijtig dat de hoogleraren hier enkel de letter van de wet volgen en zich minder met de praktijk bezig houden van dit geval. Natuurlijk kan een burger cq. patiënt in een dergelijke situatie niet weloverwogen en volledig geïnformeerd zijn/haar toestemming geven. Het gaat hier namelijk om de SEH, daar kom je niet voor je plezier en bovendien ga je er niet vanuit dat er ineens een camera voor je neus staat (daar staat je hoofd zeker niet naar). Daarnaast werd er zoals eerder duidelijk is geworden in sommige gevallen niet goed geïnformeerd, als er half gevraagd wordt of je er geen bezwaar tegen hebt dat er mogelijk gefilmd wordt, dan wordt niet enkel de wet geschonden, maar zeker ook voorbijgeschoten aan het doel van een SEH. De SEH is bedoeld voor het helpen van mensen met een medisch spoedgeval, om hen op te vangen en te ondersteunen, dat kan nooit samengaan met het voor commerciële doeleinden filmen, zeker niet op een dermate ondoordachte manier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.