Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Capaciteitsorgaan wil meer artsen opleiden

Mark van Dorresteijn
Het capaciteitsorgaan adviseert de overheid om het aantal opleidingsplaatsen van medische vervolgopleidingen te verhogen om tot 2028 voldoende capaciteit te hebben. Het orgaan adviseert ook om het aantal plekken binnen de opleiding geneeskunde te verhogen van 2850 naar 3100. Dat staat in het Capaciteitsplan 2010.
Capaciteitsorgaan wil meer artsen opleiden

De afgelopen tien jaar is het aantal geregistreerde medisch specialisten, huisartsen, sociaal geneeskundigen, specialisten ouderengeneeskunde en Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) sterk toegenomen. Toch zal de instroom in de vervolgopleidingen onder invloed van feminisering en een groeiende vraag verder moeten toenemen. De feminisering zorgt weliswaar voor een toename aan artsen, maar zij werken gemiddeld 0,2 fte minder en treden eerder uit dienst.

Opleidingsplaatsen

Voor de 27 medische specialismen tezamen adviseert het Capaciteitsorgaan om per 2012 een jaarlijkse instroom van minimaal 1197 aios tot maximaal 1415 aios (in 2011 is het aantal plekken 1265). Het aantal plekken voor huisartsen moet naar 720 (in 2010 nog 600). Het aantal plekken voor de specialisten ouderengeneeskunde moet met 36 plekken verhoogd worden naar 109. Vreemde eend in de bijt zijn de AVG’s. Het orgaan adviseert om het aantal plekken voor AVG terug te brengen van 24 naar 16.

Om op termijn te kunnen voorzien, moet de instroom voor de opleiding geneeskunde groeien naar 3100. Daarnaast adviseert het Capaciteitsorgaan meer taken te delegeren naar de verpleegkundig specialist/physician assistant. Indien nodig dienen die opleidingsplaatsen met 650 verhoogd te worden.

Medische ouderenzorg

In de medische ouderenzorg is een toenemende zorgvraag. Maar voor dit specialisme is al enkele jaren weinig belangstelling. Daardoor is de zorgvraag niet in evenwicht met het zorgaanbod. Vervanging door verpleegkundig specialisten wordt wel gestimuleerd en is kansrijk, maar ook zij blijken de verpleeghuissetting minder aantrekkelijk te vinden dan de ziekenhuissetting.

Taakherschikking

Bij de instroomadviezen is ervan uitgegaan dat taakherschikking van de arts naar de verpleegkundig specialist/physician assistant bevorderd wordt. Bij de medisch specialisten is dit als een optie aangeboden.

Mondzorg

Tot slot wordt in het rapport ook over de mondzorg een instroomadvies gegeven. Het aantal opleidingsplekken voor tandartsen kan omhoog van 240 naar 374, die voor mondhygiënisten van 300 naar 358, voor kaakchirurgen van 13 naar 15 en het aantal plaatsen voor mondhygiënisten blijft op 9. Daarnaast wordt de taakherschikking van de tandarts naar de mondhygiënist de komende jaren verder uitgebouwd. Uit onderzoek blijkt dat er tevens taakherschikking van tandarts naar praktijkassistente plaatsvindt.

Toename capaciteit

Als de adviezen van het orgaan worden overgenomen, zal het aantal geneeskundig specialisten in 2028 gestegen zijn van 36.000 naar bijna 46.000. Een toename van circa 27 procent. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Capaciteitsplan 2010

Lees ook:

Fonds moet ziekenhuisopleidingen stimuleren

Studenten kiezen vaker voor zorgopleiding

Voorlopig geen uitbreiding artsenopleiding

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Ik ben me ervan bewust dat het vloeken is in de kerk, maar vraag een genuanceerde reactie op het volgende. Substitutie en taakherschikking dragen bij aan de continuïteit en kwaliteit van zorg. In de toekomst hebben we straks misschien wel 27 typen PA’ers en/of NP’ers. Tegelijkertijd hebben we te maken met toenemende kosten in de zorg en vissen we met z’n allen uit dezelfde vijver. De opleiding tot medisch specialist alleen al kost bij benadering 1 miljoen euro en duurt zo’n 12 jaar inclusief. Er is sprake van een breed assortiment aan medisch (super)specialistische voorzieningen dat een hoogwaardig vangnet biedt voor de patiënt. Ik vraag me af of het in dat licht verantwoord is de opleiding(en) tot medisch specialist anders in te richten en misschien op onderdelen in te korten. 1 jaar korter zou met 1400 aios bijna 200 miljoen euro per jaar bedragen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.