Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘CareIP en Beeldtelefoon in open source’

Mark van Dorresteijn
“Zorginstellingen en hun bewoners profiteren van een open source VoIP-netwerk”, stelt directeur Ben de Kraker van IGCN Automatisering. Het bedrijf heeft onlangs, in samenwerking met Zibber, zo'n netwerk gerealiseerd in Hilversum. Het systeem is aangemeld voor de Spider Award 2011.
‘CareIP en Beeldtelefoon in open source’

Open source staat voor gratis software die aangepast kan worden naar de wens van de gebruiker. Recentelijk heeft IGCN bij 150 zorgwoningen in Hilversum het alarmeringssysteem careIP en beeldtelefoons geplaatst. Deze zijn gekoppeld aan een VoIP-netwerk dat draait op opensourcesoftware. Dit netwerk maakt het mogelijk om telefonie of andere communicatie via internet te versturen.

Vrijheid

De Kraker legt uit dat open source veel voordeel biedt voor zorginstellingen. “Instellingen zijn niet meer afhankelijk van de huidige aanbieders. Die beperken organisaties door gesloten systemen aan te bieden waardoor het praktisch onmogelijk is om over te stappen. Een opensourcesysteem kan zonder problemen door een andere partij worden beheerd. Daarmee wordt het systeem direct toekomstbestendig. Tevens worden er geen kosten voor de software in rekening gebracht waardoor deze oplossing ook prijstechnisch aanzienlijk interessanter is.”

VoIP

Aan het VoIP-systeem kunnen allerlei apparaten van verschillende leveranciers toegevoegd worden. “Denk aan camera’s, brandmelders, piepers, deurslot- en alarmeringssystemen. Het wordt dan mogelijk om een extra brandmelder te installeren bij een bewoner met epilepsie die graag een sigaar in zijn kamer rookt. Het systeem is ook toekomstbestendig door het IPv6-principe waarbij elke vierkant centimeter op aarde een ip-adres heeft. Daarnaast komen er steeds meer mogelijkheden beschikbaar om aan te sluiten op het systeem. Een recente ontwikkeling is de elektrische pillendoos die een signaal geeft als mensen hun medicijnen vergeten.”

Voordelen voor bewoners

Het werken via internet biedt voordelen voor de hulpbehoevenden. “Door de alarmeringstoestellen te koppelen aan internet wordt het direct zichtbaar als er problemen zijn”, verklaart De Kraker. “Bij analoge toestellen, wordt dit vaak pas de volgende dag opgemerkt. Tweede voordeel is dat hulpverleners gebruik kunnen maken van de beeldtelefoons wanneer er alarm geslagen wordt. Zij kunnen via een smartphone inbellen op de beeldtelefoon van de hulpbehoevende. Op dat moment kan er adequaat actie worden ondernomen.” Verder kan de bewoner beeldbellen met de familie waarbij Zibber zorgt voor de ondersteuning. Tot slot kan de bewoner kijken wie er voor de deur staat wanneer er wordt aangebeld.

IGCN

IGCN noemt zichzelf sparring partner voor automatisering in de zorg. De Kraker: “Wij zijn ontstaan vanuit de overkoepelende organisatie voor zorgverzekeraars in Nederland, en dan de particuliere tak zoals die destijds nog bestond. Op een gegeven moment werd onze afdeling verzelfstandigd en is besloten onder eigen vlag te gaan werken. Onze klanten zijn vooral thuiszorgorganisaties en verpleeg- en verzorgingstehuizen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Aanmelden Spider Award

Inschrijven voor de Spider Award is nog mogelijk t/m 30 september. De prijs zal tijdens het ICTzorg-congres in november worden uitgereikt. Doel van de Spider Award is om vernieuwende ict-projecten voor het voetlicht te brengen en het delen van kennis over deze projecten te bevorderen. Inschrijven en meer informatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.