Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Catharina-ziekenhuis roept 18 patiënten terug

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven (CZE) heeft achttien patiënten teruggeroepen. Ze zijn tijdens een behandeling mogelijk blootgesteld aan een vervuild apparaat.
Catharina-ziekenhuis roept 18 patiënten terug

Dat meldt het Eindhovens Dagblad. De kans bestaat dat de patiënten zijn behandeld met een vervuilde echo-endoscoop. Met dit apparaat worden via de slokdarm kleine stukjes weefsel (biopten) verwijderd. De achttien patiënten hebben een long- of een maag-, darm- leveraandoening. Tijdens een reguliere controle door ziekenhuispersoneel werd een klein beetje bloed aangetroffen op de echo-endoscoop. Dit bloed was met het blote oog niet te zien.

Echo-endoscoop

Hoe het bloed op het apparaat is gekomen, is niet bekend. Het Catharina-ziekenhuis vermoedt dat er iets is misgegaan met de machine die echo-endoscopen schoonmaakt. Begin februari zijn er aanpassingen verricht aan deze machine.

Bloedonderzoek

Het ziekenhuis acht de kans dat de patiënten daadwerkelijk zijn besmet nihil. Maar heeft voor de zekerheid alle patiënten die vanaf 8 februari (de dag dat de schoonmaakmachine werd aangepast) tot 30 maart (de dag dat het bloed werd aangetroffen) met de bewuste scoop zijn behandeld teruggeroepen voor een bloedonderzoek. Ze moeten zich laten testen op hepatitis B en hepatitis C.

Catharina Ziekenhuis

Elf jaar geleden moesten 125 patiënten van het Catharina-ziekenhuis en het toenmalige Diaconessenhuis (nu MMC Eindhoven) zich laten testen op hepatitis B. De twee ziekenhuizen hadden destijds gebruik gemaakt van een ondeugdelijk ontsmettingsmiddel voor een scoop. Uiteindelijk bleek niemand besmet.

Lees ook:

Catharina en Maxima bundelen krachten

Geen besmetting door vervuilde endoscoop

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.