Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Catharina Ziekenhuis vergoedt vervanging borstprothesen

Mark van Dorresteijn
Alle 54 patiënten die in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven borstimplantaten kregen van het in opspraak geraakte merk PIP krijgen nieuwe, vervangende borstprothesen. Het ziekenhuis heeft dat besloten naar aanleiding de oproep van de Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC) om de implantaten preventief te laten verwijderen.
Catharina Ziekenhuis vergoedt vervanging borstprothesen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) nam die oproep over en liet woensdag weten dat het raadzaam is om de implantaten te verwijderen omdat ze grote kans op scheuren en lekkages hebben. Ongeveer 1400 vrouwen hebben in Nederland protheses van het merk PIP. De ingreep was in de meeste gevallen cosmetisch.

Vergoeding implantaten

Verzekeraars vergoeden het verwijderen van de implantaten maar het is nog niet precies duidelijk of ze ook nieuwe implantaten betalen. Het ziekenhuis in Eindhoven wil aan die onduidelijkheid voor de patiënten een eind maken door de kosten zelf te betalen als dat nodig is. Patiënten worden de komende tijd actief benaderd.

Atrium MC

350 vrouwen zijn behandeld in het Atrium Medisch Centrum Parkstad. Het ziekenhuis is in overleg met onder meer de overheid, inspectie en verzekeraars hoe er nu gehandeld moet worden. “We ontlopen onze verantwoordelijkheid niet, maar het is te makkelijk om het ziekenhuis voor de kosten op te laten draaien. De inspectie heeft de protheses destijds goedgekeurd, dan moeten artsen er vanuit kunnen gaan dat het advies deugdelijk is”, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

Het Atrium MC gebruikt de protheses sinds 2007 niet meer. “In 2010, toen voor het eerst bleek dat de protheses vaker lekten, hebben we alle vrouwen benaderd voor controles. Wij hebben ook nu weer contact met deze vrouwen.” 25 vrouwen hebben hun protheses inmiddels laten verwijderen doordat er problemen mee waren.

(ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.