Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

CBO failliet door bestuurscrises en subsidiestop

Mark van Dorresteijn
Het kwaliteitsinstituut CBO is failliet gegaan door drie bestuurswisselingen, een subsidiestop en gezichtsverlies. Dat blijkt uit het faillissementsverslag van curator Marie-José Cools.
CBO failliet door bestuurscrises en subsidiestop

Het instituut heeft vanaf 2005 te maken gehad met drie opeenvolgende bestuurscrises. Dat zorgde voor vertrek van ‘gezichtsbepalende medewerkers’ en resulteerde in overname van deze personen door een bureau van de Orde van Medisch Specialisten (OMS). Afvloeiing en interim-management zorgden daarbij voor hoge kosten. In 2008 liep dat bedrag op tot een recordhoogte van 730.000 euro.

Subsidiestop

Het tweede probleem van het CBO startte eveneens in 2005. De toenmalige minister van VWS, Hans Hoogervorst, besloot dat het instituut vanaf 2010 het geld niet meer vrij mocht besteden. Vanaf dan krijgt de instelling geld op basis van meerjarige afspraken over concrete activiteiten. Verschillende onderhandelingen pakten niet vruchtbaar uit voor het CBO. Het instituut krijgt voor 2010 slechts een toezegging voor financiering voor een klein deel van de buitenlandse activiteiten en niet voor de ontwikkelings- en kennisfunctie. Al snel blijkt dat het CBO het niet op eigen kracht gaat redden.

Aanpassing van de organisatie

Om tot besparingen te komen, moeten negen personeelsleden gedwongen vertrekken. Daarnaast worden circa twintig vertrekkende medewerkers niet vervangen. Ook op andere gebieden wordt sterk bezuinigd. Bestuursproblemen en vertrek van personeel zorgen volgens het verslag voor ‘afkalving van de reputatie bij de belangrijkste opdrachtgevers van het instituut: de OMS, VWS en ZonMW.

Faillissement

VWS blijkt in september 2010 niet bereid of niet in staat voldoende subsidie te verlenen aan het instituut. De raad van bestuur concludeert daarop dat faillissement onafwendbaar is en dient die maand nog een verzoek daartoe in bij de Utrechtse rechtbank. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees meer:

Faillissementsverslag CBO (PDF)

Lees ook:

Cbo

cbo

cbo

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wanneer beseffen we nu eens dat we in 2011 is objectief moeten kijken naar alle juridische entiteiten die boven de zorg staan. Wat was hun doel, wat hebben ze bereikt, is anno 2011 de huidige structuur houdbaar.
    Nee dus. Wie is de eerste politieke partij die eens op deze manier gaat kijken naar de zorg. Miljoenen, miljoenen gaan op aan voldoen aan regels etc en dat geld komen we de komende jaren hard te kort aan de verzorging van onze behoeftige medemens.

  3. Lekker geregeld weer. En al die richtlijnen die zonodig opgesteld dienden te worden? En nu een welhaast juridische basis vormen waarvan je niet meer durft af te wijken, bang voor vervolging als er dan complicaties optreden. Die zijn gemaakt met CBO. Kunnen die nu ook de prullenbak in?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.