Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBP: opnamen in VUmc in strijd met wet

Mark van Dorresteijn
Eyeworks handelde in strijd met de wet bij televisieopnamen in het VU medisch centrum in februari. Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) na onderzoek.
CBP: opnamen in VUmc in strijd met wet

De serie zorgde voor veel ophef en werd na één uitzending al van televisie gehaald. Het CBP boog zich vanwege de maatschappelijke onrust en mogelijk vergelijkbare televisieprojecten in de toekomst over de zaak. Daarbij stond de vraag centraal of patiënten en hun begeleiders vooraf wel toestemming hadden gegeven om te filmen.

Rechtsgeldige toestemming

Het CBP zegt nu dat het maken van de opnamen in strijd is geweest met de Wet bescherming persoonsgegevens, omdat rechtsgeldige toestemming om te filmen ontbrak. Dat in sommige gevallen achteraf om toestemming werd gevraagd, is niet in overeenstemming met de wet. Het CBP concludeert verder dat van rechtsgeldige toestemming ook geen sprake kan zijn geweest vanwege de situatie waarin de patiënten en hun begeleiders zich bevonden, namelijk op de spoedeisende hulp. Het CBP heeft de bevindingen overgebracht aan Eyeworks en het VU medisch centrum.

Intern onderzoek

Eyeworks wilde maandag verder niet op de zaak reageren. Een zegsvrouw van het VUmc liet weten dat het ziekenhuis ‘kennis heeft genomen van de bevindingen van het CBP’ en deze mee te zullen nemen in het opstellen van verbeteringen. Het ziekenhuis is een eigen intern onderzoek begonnen naar de kwestie. Dit zal over enige weken zijn afgerond.

(ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.