Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBS: Kans op sterven door kanker lager

Mark van Dorresteijn
Minder mensen hebben de kans om door kanker te sterven. Vorig jaar hadden mannen ongeveer 14 procent minder kans om door kanker te sterven dan in 2000. Bij vrouwen daalt het sterfterisico met circa 5 procent minder snel. Door bevolkingsgroei en vergrijzing gaan wel meer mensen dood aan kanker. Longkanker is de grootste boosdoener. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
CBS: Kans op sterven door kanker lager

Vorig jaar stierven ruim 42.000 mensen door kanker. Dat is een derde van de totale sterfte. Aan longkanker gingen vorig jaar tienduizend mensen dood. Bij vrouwen komt borstkanker op de tweede plaats met 3200 sterfgevallen. Bij mannen is dat darmkanker met 2800 doden.

Roken

Omdat meer vrouwen de afgelopen jaren zijn gaan roken, is het risico dat vrouwen aan kanker overlijden minder snel gedaald. De sterfte door longkanker nam bij vrouwen dan ook toe. Mannen zijn minder gaan roken.

Longkanker en huidkanker

Bij sommige vormen van kanker nemen de overlijdensrisico’s toe. Het sterkst waren de toenames bij longkanker bij vrouwen en bij melanoom (huidkanker). Dat laatste geldt voor zowel mannen als vrouwen. (ANP)

Lees ook:

Chirurgen stellen volumenormen voor kankerbehandingen

Nederland twaalfde op kankerranglijst

‘Kankeronderzoek moet radicaal anders’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.