Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBS: ‘Nederlander betaalt ruim 700 euro aan zorg zelf’

Redacteur Zorgvisie
Naast de zorgpremie waren Nederlanders in 2015 nog eens 711 euro kwijt aan eigen betalingen voor de zorg. Dat blijkt ui berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de zorguitgaven in het land.
PilGeld-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Hoewel het bedrag ongeveer gelijk is aan wat Nederlanders in 2014 bijbetaalden, zit er een stijgende lijn in de hoogte van de eigen betalingen. In vergelijking met het jaar 2000 is het bedrag dat mensen kwijt waren aan eigen betalingen met 80 procent gestegen, meldt het CBS. Vooral de eigen bijdrage in de langdurige zorg en de betalingen aan eigen risico zijn erg toegenomen, van gemiddeld 100 euro in 2000 naar bijna 400 euro in 2015.

Eigen betalingen naast zorgpremie
In totaal betaalden Nederlanders 9,7 miljard euro aan zorgkosten zelf. Dat is 11 procent van de totale zorguitgaven in 2015, die op 90,6 miljard euro uitkomen. In 2000 was dit hetzelfde percentage, dus daarin is er niks veranderd, blijkt uit de CBS-gegevens. De eigen betalingen gaan vooral naar ziekenhuiskosten en specialisten (20 procent) en aanbieders van medicijnen (19) procent. Daarna volgen overige aanbieders (waaronder tandartsen vallen), hulpmiddelen en de ouderenzorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.