Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CDA: NMa moet fusies anders toetsen

Het CDA maakt zich grote zorgen over omvangijke fusies in de zorg en wil dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) fusies anders gaat toetsen.

CDA-Kamerlid Jan de Vries spreekt zijn zorg uit in een interview met ZorgVisie over de fusie tussen de Evean Groep, Philadelphia en Woonzorg Nederland (WZN). Samen krijgen ze een omzet van 1,2 miljard euro. Die omvang is nodig om kleinschalige zorg te leveren, zeggen de fusiepartijen. De Vries gaat Kamervragen stellen aan minister Klink en staatssecretaris Bussemaker van VWS over grote fusies in de zorg.

Fusiegolf indammen

Het CDA houdt vast aan de lijn van haar verkiezingsprogramma. Daarin staat dat de partij het vormen van grote fusies onmogelijk wil maken. De Vries: “Fusies van deze omvang baren mij grote zorgen. Ik zie niet in wat de toegevoegde waarde is voor de kwaliteit van zorg en voor de cliënt. Als het de afzonderlijke organisaties niet lukt om kleinschalige zorg te leveren, waarom zou dat hun dan samen wel lukken?”

Keuzevrijheid in geding

Volgens De Vries geeft het overheidsbeleid geen enkele aanleiding voor dit soort grote fusies. “In het regeerakkoord is juist afgesproken dat de langdurige zorg in de AWBZ zich niet leent voor concurrentie. De grote bestuurlijke conglomeraten lijken een doel op zich te worden. Het publieke belang is daarmee niet gediend en de zorgvrager raakt uit het beeld. De keuzevrijheid voor cliënten is in het geding. De organisaties werken alledrie landelijk. Het is niet ondenkbeeldig dat er in bepaalde regio’s nog maar een aanbieder is.”

Beloningen groeien mee

De Vries wijst op de parallel met andere sectoren, zoals het onderwijs en de woningbouw. Daar zijn ook grote regionale besturen ontstaan met een enorme afstand tot de werkvloer. Ook in die sectoren groeien de beloningen mee, terwijl de bestuurders met hun marktmacht de risico’s minimaliseren. “Het zijn publieke diensten, maar zo dienen ze niet het publieke belang.”

Laat NMa anders toetsen

Het CDA wil dat er een sectorspecifieke toetsing komt voor de zorg en het onderwijs. De Vries vraagt zich af of het toetsingskader van de NMa wel voldoende is toegesneden op de zorg. “Het kan best zijn dat het marktaandeel niet de norm van de NMa overschrijdt, maar worden zorgspecifieke zaken wel voldoende meegewogen, zoals de gevolgen voor de kwaliteit van zorg?”

Hoe de NMa dan wel moet toetsen? Daarop heeft De Vries geen pasklaar antwoord. Daarover wil hij juist in discussie met de bewindslieden. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Het volledige artikel over de fusie tussen Evean, Philadelphia en WZN verschijnt eind september in het fusiedossier in het ZorgVisie Magazine.

Link:

‘NMa moet fusietrend indammen’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.