Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CDA wil dat NMa geen fusies meer toetst

De CDA-fractie wil dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geen rol meer speelt bij het toetsen van fusievoorstellen in de zorg.

CDA-Kamerlid Jan de Vries kondigde vorige week in het debat over goed zorgbestuur aan met een initiatiefwetsvoorstel te komen. Hierin wordt de NMa van haar taak ontheven. Zorgfusies kunnen dan alleen nog tot stand komen met toestemming van de Inspectie en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De Vries wil af van de verwarrende situaties waarin de NMa anders over een zorgfusie oordeelt dan de NZa. “Wij storen ons daar enorm aan. Het is al geregeld voorgekomen dat de autoriteiten verschillend oordelen.” Het Kamerlid verwijst naar de casus van de overname van een ambulancedienst door het AMC Amsterdam. Hier legde de NMa het negatieve advies van de NZa naast zich neer. “Opnieuw bleek dat de NMa te eenzijdig economisch naar zorgfusies kijkt. Terwijl het in de zorg vooral gaat om de kwaliteit van zorg, de menselijke maat en het belang voor de lokale en regionale samenleving. De NMa is nu leidend bij het goed- of afkeuren van fusievoorstellen, op basis van mededingingsaspecten.”

Rol Inspectie fusietoets

In de initiatiefwet die De Vries aan het opstellen is, staat juist dat de NZa de doorslaggevende stem krijgt, samen met de Inspectie. En dat de NMa helemaal geen rol meer heeft. De Vries: “Het argument dat er een aparte autoriteit nodig is voor mededingingsaspecten, vind ik niet opgaan. In de onderwijssector is ook geen NMa-oordeel nodig. Dus dat hoeft ook niet per sé in de zorg.”

Driedubbele fusietoets

CDA-minister Klink deed eerder een voorstel waarin bij een fusietoets eerst de IGZ en de NZa een oordeel vellen, waarna vervolgens de NMa het woord krijgt. De IGZ toetst dan of de fusie geen belemmeringen oplevert voor de kwaliteit. De NZa onderzoekt de fusie met het oog op toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. De NMa voert pas wanneer de NZa en IGZ akkoord zijn vanuit mededingingsperspectief een toets uit. Hierover zegt De Vries: “Een driedubbele fusietoets zie ik niet zitten. Het is te ingewikkeld.” Volgens het Kamerlid heeft Klink kennisgenomen van zijn initiatiefwet, maar zich er nog niet over uitgesproken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

NZa claimt rol in fusietoets

Raad van State: geen strengere fusietoets zorg

Inspectie gaat fusie toetsen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.