Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CDA wil Kamerdebat over monsterfusie

Het CDA heeft een Interpellatiedebat aangevraagd over de fusie tussen Evean Groep, Philladelphia Zorg en Woonzorg Nederland. De Nederlandse Mededingingsautoriteit gaf deze week het groene licht voor de monsterfusie.

Door de fusie ontstaat de grootste zorgorganisatie van Nederland met een omzet van zo’n 1,5 miljard euro, 38.000 medewerkers en 400.000 klanten. CDA-Tweede-Kamerlid Jan de Vries vindt dat veel te groot. “De kloof tussen de top en de werkvloer en de cliënten wordt veel te groot. Hoe kunnen cliënten en medewerkers nog inspraak hebben? De cliëntenraad van Philladelphia Zorg heeft tegen de fusie gestemd, maar dat heeft niets uitgehaald.”

Zorgorganisatie

De Vries vindt dat de nieuwe zorgorganisatie veel te veel marktmacht krijgt. Hij maakt zich grote zorgen over de kwaliteit en de bereikbaarheid van zorg. Ook denkt hij dat de keuzevrijheid voor cliënten in de knel komt. Hij wil van de minister en staatssecretaris van VWS en de minister van Wonen, wijken en integratie weten wat ze hebben gedaan om de fusie te voorkomen. Ook wil hij garanties hebben dat de publieke belangen goed gewaarborgd zijn.

Fusie

Alleen minister Vogelaar van Wonen kan nog een stokje steken voor de fusie. Zij moet nog formeel akkoord gaan met de fusie. In de gezondheidszorg doen de minister en staatssecretaris van VWS dat niet. Die bevoegdheid is voorbehouden aan de NMa. De Vries vindt dat onjuist. Hij vindt dat er zorgspecifieke toets voor fusies moet komen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Groot groeien om klein te zijn

CDA: NMa moet fusies anders toetsen

NMa gaat bij fusies meer op kwaliteit en efficiency letten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.