Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CDA wil ook af van no-claim in zorgsector

DEN HAAG - Net als de oppositiepartijen PvdA, SP Groenlinks en de ChristenUnie, is nu ook het CDA tegen de no-claimregeling in de zorg. Dit schrijft de Volkskrant. De partij pleit nu voor een deels vrijwillig eigen risico, eventueel afhankelijk van het inkomen.

De no-claimregeling werd anderhalf jaar terug ingevoerd om de mensen te stimuleren doelmatiger om te gaan met de zorg. Zij die weinig gebruik maakten van de zorg, konden tot maximaal 255 euro terugkrijgen aan het einde van het jaar, aldus de krant.

Verzet

De regeringscoalitie koos, volgens de Volkskrant, in 2005 voor deze regeling mede door het verzet van het CDA tegen het invoeren van een verplicht eigen risico of de ‘medicijnknaak’ (een eigen bijdrage voor medicijnen).

‘Al langer’

CDA-fractievoorzitter Verhagen wijst nu echter op een notitie van de vakbond FNV, waarin wordt gesteld dat met de no-claim maximaal 150 miljoen euro kan worden bespaard. “Als dat zo is, zijn wij de eersten om de no-claim af te schaffen,” aldus de fractievoorzitter in een interview met de krant. Verhagen voegt in het interview toe dat het CDA de regeling “al langer” wilde afschaffen.

Verbazing

De uitlatingen van het CDA hebben tot even enthousiaste als verbaasde reacties geleid. PvdA-kamerlid Heemskerk reageerde enthousiast en het SP wil graag een debat over de kwestie, aldus de krant. Hoogervorst verbaast zich over de woorden van Verhagen, omdat de besparing nooit hoger is ingeschat dan 210 miljoen euro. Bovendien stuurde hij maanden terug al een brief aan de Kamer, waarin werd aangegeven dat de bezuiniging die voorkomt uit de no-claim 170 miljoen euro bedraagt.

Van meet af aan controverse

De Volkskrant schrijft dat de no-claim vanaf het begin tot controverse heeft geleid, omdat chronisch zieken en ouderen vrijwel nooit iets terugkrijgen. Bovendien klaagden de verzekeraars over de uitvoeringskosten van 20 miljoen euro en de extra administratieve rompslomp. (Volkskrant)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.