Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CDA wil zorgbonus voor mantelzorgers

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Familieleden die langdurig mantelzorg verlenen zouden een belastingvoordeel moeten ontvangen voor het verlies aan inkomsten of de extra kosten die zij maken.
CDA_spaarvarken-hoofdplaatje_589158fd6a.jpg

Dat staat in het vandaag verschenen conceptverkiezingsprogramma van het CDA.

Zorgbonus
Door de bezuinigingen van het kabinet op de zorg voor ouderen en zieken, is veel van die zorg terechtgekomen bij familieleden en mantelzorgers. Op die manier is de samenleving veel geld bespaard, maar de mantelzorgers lopen wel aan tegen extra kosten of inkomensverlies. Dat vindt het CDA niet terecht. De zorgbonus betekent een belastingvoordeel voor kinderen, ouders, grootouders en mantelzorgers, die ervoor kiezen om verlof op te nemen of minder te gaan werken om de zorg beter te kunnen combineren met het werk.

Dienstplicht
Als het aan het CDA ligt, komt er weer een dienstplicht. Die gaat gelden voor alle jongeren en kan worden uitgevoerd in het leger, maar ook in de zorg of in andere maatschappelijke organisaties. De partij wil beginnen met jongeren die ‘een extra zetje nodig hebben’ om hen bij de samenleving te houden. Voor hen heeft de dienstplicht een (her)opvoedende rol, ‘die voor sommigen helaas hard nodig is’. De nieuwe dienstplicht leert jongeren dat samenleven een gezamenlijke opdracht is en versterkt de verbinding, het normbesef en burgerschap.

Suikerbelasting
Bij de volgende minister van VWS moet de prioriteit liggen op preventie, zo zegt de gezinspartij. De overheid moet stappen zetten om de integrale bekostiging van preventie mogelijk te maken, zodat de focus in de zorg kan verschuiven van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging en gezonde eet- en drinkgewoontes moet voor jong en oud worden gestimuleerd. Het CDA wil een suikerbelasting invoeren waarvan de opbrengsten moeten gaan naar voorlichting en onderzoek en het stimuleren van sport in de eigen buurt. De overheid moet een breed tabaksontmoedigingsbeleid voeren en de accijns op tabak verhogen.

Lager eigen risico
Het CDA wil geen stelselwijziging. Ook moet het eigen risico in stand blijven: de partij ziet dit als een goed instrument Het eigen risico blijft een goed instrument om de kosten in de hand te houden, maar een forse verlaging van het eigen risico maakt dat de lasten voor de zorg eerlijker worden verdeeld onder gezonden en zieken. Het reguliere bezoek aan de huisarts blijft wat ons betreft buiten het eigen risico vallen, zodat iedereen toegang blijft houden tot medische zorg. Ook voor minderjarige kinderen komt er geen eigen risico voor medisch specialistische zorg. 

Minder marktwerking
Er moet een verbod komen op winstuitkeringen door zorgverzekeraars, zorginstellingen en ziekenhuizen. Zorgverzekeraars en zorgkantoren moeten vaker meerjarencontracten met zorgaanbieders sluiten over de te behalen gezondheidswinst en de prijs. Het CDA wil de verplichting tot Europees aanbesteden afschaffen voor de zorg. De politiek zou samen met artsen en apotheken een lijst moeten opstellen van kritieke geneesmiddelen, waarvan altijd voldoende voorraad moet zijn. Daarnaast moeten fabrikanten en tussenhandel, die verwijtbaar of opzettelijk tekorten laten ontstaan, stevige boetes moeten krijgen. 

Dossier Integrale Bekostiging
Specialisten en bestuurders moeten sinds 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier.
Lees meer >>


Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.