Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CG-Raad kraakt nieuwe compensatieregeling

Met ingang van 1 januari 2009 vervalt de huidige buitengewone uitgavenregeling. Onder deze aftrekpost vallen behalve hoge zorgkosten ook brillen, tandartskosten, apothekerskosten en de eigen bijdrage AWBZ.

De mogelijkheid om buitengewone uitgaven voor onder ander ziekten via de fiscus terug te krijgen vervalt, omdat slechts de helft van de groep chronisch zieken en gehandicapten van de aftrekpost gebruik maakt. Daarnaast maken veel mensen waar de regeling niet voor bedoeld is, er toch gebruik van.

Compensatie

Voor chronisch zieken en gehandicapten komt er vanaf 2009 een nieuwe regeling ter compensatie van de afschaffing van de buitengewone uitgaven (BU). Het kabinet stelt hiervoor 1,7 miljard euro beschikbaar. Chronisch zieken en gehandicapten krijgen vanaf ’09 een vast bedrag per jaar uitgekeerd. Dit bedrag varieert van 100 tot 450 euro per jaar, afhankelijk van het zorggebruik. Daarnaast wordt de eigen bijdrage voor de AWBZ verlaagd. Voor mensen die in een instelling wonen gaat de eigen bijdrage met tien procent omlaag en voor mensen die thuiszorg krijgen gaat de eigen bijdrage met een derde omlaag.

Eigen bijdragen AWBZ

De Chronisch zieken en Gehandicaptenraad Nederland (CG-Raad) is bezorgd over de negatieve inkomenseffecten van het beperken van de aftrekregeling BU voor een groot deel van haar achterban. De forfaitaire bedragen van 100 tot 450 euro zijn volgens de CG-Raad te laag, gezien de hoge meerkosten die chronisch zieken en gehandicapten maken. Gemiddeld is dit namelijk 2.500 euro per jaar, bleek vorig jaar uit onderzoek. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Stroom vragen over eigen bijdrage verzorgingshuizen

Eigen bijdrage aan zorginstelling verandert

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.