Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Checklist vermindert kans op delirium na hartoperatie

Redacteur Zorg+Welzijn
Acuut optredende verwardheid – delirium – kan voorkomen worden met een risicochecklist, die gebruikt kan worden door verpleegkundigen. Door patiënten vooraf te screenen kunnen de negatieve gevolgen van een delirium, zelfs overlijden bij een hartoperatie beperkt worden. Verpleegkundig specialist Sandra van Hogen-Koster promoveerde op dit onderzoek.
Checklist vermindert kans op delirium na hartoperatie

“Eén op de vijf patiënten krijgt ná een hartoperatie een delirium. Gezien dit hoge aantal heb ik me tijdens mijn promotieonderzoek vooral bezig gehouden met de ontwikkeling van een checklist die risicopatiënten er vóóraf uit kan lichten.” Vandaag promoveert Sandra van Hogen-Koster aan de Universiteit Twente op dit onderzoek. Zij vervaardigde voor de afdeling thoraxchirurgie van het Medisch Spectrum Twente een delirium risicochecklist met zeven factoren die mogelijk een delirium ná de operatie kunnen voorspellen.

Mortaliteit

Een delirium, acuut optredende verwardheid, na een hartoperatie gaat gepaard met veel negatieve gevolgen voor de gezondheid, bijvoorbeeld verhoogde mortaliteit en toename van heropnames. Om de diagnose delirium vast te stellen maakte Van Hogen-Koster naast het oordeel van een psychiater, gebruik van de Delirium Observatie Screening (DOS) schaal. De DOS schaal, ontwikkeld door haar tweede promotor professor Marieke Schuurmans, werd nog niet eerder gebruikt op de afdeling thoraxchirurgie. “Het voordeel van deze observatieschaal is dat het gebruikt wordt door verpleegkundigen die een sleutelpositie hebben rondom de zorg aan patiënten met een delirium.”

Alcohol

De zeven factoren die op de risicochecklist staan zijn: ‘Euroscore’, die bij een hartoperatie mortaliteitsrisico aangeeft. Het aantal jaren boven 70 jaar, problemen met cognitie, co-morbiditeit – meerdere ziektebeelden tegelijk. Daarnaast zijn ook een delirium in de voorgeschiedenis, gebruik van alcohol en de soort hartoperatie risicofactoren. De checklist is bij driehonderd personen afgenomen en wordt in een vervolgonderzoek gevalideerd. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Catharina eist inzage beoordeling hartoperaties3 REACTIES

  1. Wanneer een nieuw apparaat zo overtuigend is als dit onderzoek (en zoveel vorige onderzoeken) dan willen alle ziekenhuizen zo’n apparaat aanschaffen. Maar voor de implementatie van het delierprotocol is een attitudeverandering nodig en dat gaat dan toch anders. Het verschil zou op zich een onderzoek waard zijn.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.