Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Chronisch zieken eisen no-claim terug

DEN HAAG - Een groep van minstens veertien chronisch zieken en gehandicapten stapt naar de rechter om van minister Hoogervorst van Volksgezondheid de no-claim over 2005 terug te eisen. Zij hopen de rechter een principe-uitspraak te ontlokken waarvan straks elke chronisch zieke profijt heeft.

Advocaat mr. Anthony Wijnberg zegt dat het mensen betreft die nooit voor de teruggave van de no-claim van 255 euro maximaal in aanmerking komen. De minister wilde met de regeling het kostenbewustzijn vergroten, maar dat gaat voor hen niet op. Wijnberg noemt de no-claim een onrechtmatige vorm van ongelijke behandeling van chronisch zieken.

Opheffen

Zijn cliënten eisen dat Hoogervorst die ongelijkheid opheft. De minister mag dat doen door te zorgen dat zij premie krijgen teruggestort, door de no-claimkorting op te heffen en een eerlijker systeem in te voeren of door de no-claim zo aan te passen dat er rekening wordt gehouden met de kosten die chronisch zieken en gehandicapten door hun ziekte sowieso al moeten maken.

SP-Actiegroep

De rechtszaak is een initiatief van en wordt gefinancierd door Actiegroep ‘No Claim, No Way’, die het Tweede Kamerlid Agnes Kant van de SP heeft opgericht. Volgens Kant hebben niet alleen chronisch zieken en gehandicapten, maar ook gezonde mensen aan de kosten van de rechtszaak meebetaald. Kant vindt dat de no-claim moet worden afgeschaft “op z’n minst voor chronisch zieken”. De no-claim is een soort omgekeerde vorm van eigen bijdrage. Mensen betalen vooraf een hogere premie, maar komen in aanmerking voor een terugbetaling, als zij weinig kosten maken. Zorgverzekeraars hebben al te kennen gegeven de regeling een ‘onding’ te vinden.

Kamer

Volgende maand buigt de Tweede Kamer zich over de no-claim. Een Kamermeerderheid heeft de minister eerder al laten weten niet blij te zijn met de no-claim. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.