Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CIZ wil sneller indiceren

Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) gaat voortaan sneller indiceren. Ook wordt sneller beslist hoeveel zorg de cliënten krijgen en hoe lang die zal duren. De organisatie heeft de afgelopen jaren regelmatig kritiek gekregen omdat ze hulpvragers te lang in onzekerheid liet.
CIZ wil sneller indiceren

Volgens de wet is het CIZ verplicht alle hulpvragen binnen zes weken af te handelen. Tot nu toe duurde het bij eenvoudige verzoeken maximaal twee weken voordat ze antwoord kregen. Het CIZ hoopt die groep voortaan dezelfde dag nog uitsluitsel te geven.

Indicatie in gezondheidscentra

Het CIZ heeft het afgelopen jaar een aantal proeven uitgevoerd die de werkwijze moet vereenvoudigen, versnellen en verbeteren. Staatssecretaris Bussemaker concludeerde dat deze proeven succesvol waren. Daarom gaat het CIZ op de ingeslagen weg verder. Zo kunnen zorgaanbieders nu eenvoudig digitaal een indicatie aanvragen. Vervolgens scheidt het CIZ de eenvoudige aanvragen van de complexe. De eenvoudige aanvragen worden zonder nader onderzoek van een indicatiebesluit voorzien. Daarnaast gaat het CIZ indicatiestellers plaatsen in gezondheidscentra, waardoor zorgvragers direct bij het CIZ terecht kunnen.

Complexe aanvragen

Door deze manier van werken maakt het CIZ capaciteit vrij om meer tijd en aandacht te besteden aan complexe aanvragen. Hierdoor hoopt het CIZ ook deze aanvragen sneller en beter te kunnen afhandelen. Toch kan het volgens het CIZ nog steeds voorkomen dat procedures langer duren dan de toegestane zes weken. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Het CIZ-rapport ‘Eenvoudig en beter’

VVD wil af van indicatieorgaan CIZ

‘CIZ moet niet meer indiceren in de thuiszorg ’

ActiZ: ‘CIZ wordt budgetbewaker VWS’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.