Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Cliënten niet beter af na invoering Eigen Regie’

Mark van Dorresteijn
De kwaliteit van leven of zorg blijven onveranderd na invoering van een digitale omgeving voor Eigen Regie (ER). Ook scoren cliënten niet hoger op het gebied van empowerment. Dat komt naar voren in het onderzoek Evaluatie van de eerste ervaringen met Eigen Regie door het Julius Centrum en het Trimbos-instituut.
‘Cliënten niet beter af na invoering Eigen Regie’

De kern van het project ER is de introductie van een internettoepassing voor cliënten met een psychotische kwetsbaarheid, zoals schizofrenie of verwante psychotische aandoeningen, hun mantelzorgers en hulpverleners. Voor deze pilot zijn in totaal 60 cliënten benaderd met hun mantelzorgers en hulpverleners.

Cliënten

Als reden voor de onveranderde situatie vermoeden de onderzoekers dat er meer tijd nodig is voordat een cliënt meer empowerment of kwaliteit ervaart. De cliënten beoordelen de internettoepassing wel als positief. Zij vinden het prettig dat zij zelf informatie kunnen opzoeken over hun behandeling en hoe zij terugval kunnen voorkomen. De cliënten zijn bovendien beter in staat om mee te praten en te beslissen over hun behandeldoelen doordat zij een beter overzicht hebben van hun doelen en medicatie.

Hulpverleners

Het werken met ER heeft een omslag in het denken teweeg gebracht bij hulpverleners. Zij zijn enthousiast over de opzet maar geven aan dat ER nog te weinig is geïntegreerd in hun werkwijze. Daardoor levert het nog te weinig op. De hulpverleners ervaren een lager werktempo, minder emotionele belasting en minder herstelbehoefte gedurende de onderzoeksperiode. Het is alleen niet te zeggen of deze verschillen te maken hebben met het gebruik van ER. Het enthousiasme onder de werknemers was bovendien niet bij iedereen aanwezig, stellen de onderzoekers.

Mantelzorgers

Hoewel mantelzorgers onderdeel zijn van het onderzoek, zijn zij te weinig betrokken. Daardoor zijn er geen uitspraken mogelijk over de ervaren belasting of kwaliteit van leven van hun naaste. De mantelzorgers die wel deelnamen aan het onderzoek gaven aan dat zij meer zicht hebben op de voortgang van de behandeling van hun naaste.

Tips voor vervolgonderzoek

Bij vervolgonderzoek moet ER vooral gericht worden op herstel en wat mensen zelf kunnen doen. Minder op ziekte en behandeling. Ook moeten er leuke dingen op ER gezet worden als foto’s, downloads en muziek. Voor hulpverleners is het vooral belangrijk dat ER wordt geïntegreerd in de dagelijkse werkzaamheden. Dit kan door een koppeling met het EPD of het opnemen van ER in teambesprekingen.

Implementatie

Wanneer zorginstellingen zelf aan de gang gaan is het belangrijk om vanaf het begin alle betrokkenen actief te betrekken bij ER. Bij nieuwe cliënten moet meteen gestart zijn met ER. Dit mag niet vrijblijvend zijn. De implementatie en ontwikkeling moet meteen gedaan worden door ict-experts. Het sleutelen aan de online omgeving moet zo weinig mogelijk plaatsvinden. Deelnemers ervaren het als onplezierig wanneer de digitale omgeving constant wordt aangepast.

Onderzoek naar eigen regie

Het overkoepelende doel van het onderzoek is het in kaart brengen van de voor- en nadelen van het toepassen van digitale ondersteuning aan mensen met psychotische kwetsbaarheid en het aantonen van de effecten daarvan op de zelfmanagement van cliënten en kwaliteit van de hulpverlening

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: rapport )

Lees meer:

Evaluatie van de eerste ervaringen met Eigen Regie (PDF)

1 REACTIE

  1. Leuk innovatief experiment dat klauwen vol geld kost. Niets bijdraagt aan het directe leed en betrokkenheid van de patient met een schizofrene – of psychotische aandoening. Patiënt heeft niet de verstandelijke vermogens, de energie, de kennis, de Internet aansluiting of het geld voor een Internet aansluiting. Daarnaast is de ondersteuning voor de geestelijke gezondheidszorg die normaliter al tekort schiet (kwantitatief) niet in staat de juiste ondersteuning te bieden.
    Kortom een miljoenen vretend project, veel te grootschalig opgezet zonder toekomst. Bij ontwikkelaars is fictie een bron voor beeldvorming bij psychotische patiënten is fictie een andere psychotische wereld en die passen niet bij elkaar.
    In het belang van de patiënten “Keep it simpel”.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.