Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cliënten niet in het bestuur van verzekeraars

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Cliënten moeten geen zeggenschap krijgen in het bestuur van zorgverzekeraars. Dat zegt minister Schippers in antwoord op Kamervragen.
medezeggenschap.iStock.jpg
Foto: iStock

De Tweede Kamerfracties stelden hun vragen naar aanleiding van een advies van het iBMG en een reactie van De Nederlandse Bank.

Zeggenschap
Schippers: ‘Verzekerden moeten niet op de stoel van het bestuur gaan zitten. Het bestuur heeft zeggenschap en draagt tegelijkertijd ook de verantwoordelijkheid voor genomen beslissingen. Die verantwoordelijkheid moet daar ook blijven. Zeggenschap van personeel en cliënten inhouden dat zij medeverantwoordelijk worden voor het bestuur van de instelling en daarmee ook aansprakelijk als een genomen besluit bijvoorbeeld tot financiële problemen leidt. Ik vind dit onwenselijk.’

DNB
De minister neemt hiermee het oordeel van DNB over. De bank vindt terughoudendheid op zijn plaats bij het betrekken van verzekerden in de bepaling van financieel beleid. Verzekerden moeten wel inspraak kunnen hebben in de koers van een verzekeraar, zegt Schippers. Daarom regelt het wetsvoorstel geen zeggenschap, maar vormen van medezeggenschap van verzekerden. Ditzelfde geldt voor de cliënten van zorginstellingen.

Zorginstellingen
Het wetsvoorstel Wmcz regelt het instemmingsrecht voor cliënten. Schippers keurt het idee van de SP om zeggenschapsraden in te stellen, af. Cliënten hebben u al adviesrecht in de besluitvorming rondom gehele of een gedeeltelijke opheffing van de instelling, verhuizing of ingrijpende verbouwing. Als een cliëntenraad negatief adviseert over een dergelijke aangelegenheid en de bestuurder neemt het advies niet over, zal hij de cliëntenraad daar ten minste mondeling en schriftelijk over moeten informeren. Doet hij dat niet, dan kan de cliëntenraad naar de commissie van vertrouwenslieden stappen. Schippers wil dit instemmingsrecht aanpassen. Zij verschilt van mening met het iBMG dat adviseert om het bindend voordrachtrecht van één van de leden van de raad van toezicht af te schaffen voor cliëntenraden. Schippers wil dat dit behouden blijft.

Internetconsultatie
Het wetsvoorstel ter versterking van de positie van verzekerden en een wijzigingsvoorstel van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen zijn nog in voorbereiding. Het eerste voorstel hoopt Schippers eind dit jaar naar de Kamer te sturen, het wijzigingsvoorstel voor de Wmcz begin 2017. Op dit moment loopt er een internetconsultatie voor de Wmcz, een internetconsultatie van het eerste wetsvoorstel is intussen afgerond. 

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.