Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cliënten Rigtergroep versneld naar tijdelijke woonzorglocatie

De gemeente Nijmegen heeft vanaf 15 september een alternatieve woonzorglocatie beschikbaar voor cliënten van de Rigtergroep. Het gaat om appartementen in De Doekenborg.
klokfotolia400.jpg

Het streven is de cliënten rond 1 oktober te laten uitstromen naar een alternatieve locatie. Dit omdat de directie van de Rigtergroep heeft aangegeven de zorg aan de cliënten met een indicatie voor beschermd wonen vanaf die datum niet meer te kunnen garanderen. Aanvankelijk zou er zorggarantie zijn tot 1 januari 2018. 

In juli van dit jaar deed de gemeente aangifte van fraude tegen de Rigtergroep en kondigde een definitieve cliëntenstop aan. Cliënten van de Rigtergroep hebben een persoonsgebonden budget (pgb) voor de inkoop van hun zorg. Nu versnelde uitstroom nodig blijkt, kunnen zij zelf op zoek naar alternatieve woonruimte met zorg of gebruikmaken van het aanbod in De Doekenborg.

RIBW
In De Doekenborg zijn per 15 september drie etages beschikbaar voor Beschermd Wonen. De zorg wordt geleverd door RIBW en Onder de Bomen. Een deel van de cliënten met een indicatie voor ambulante zorg, blijft wonen in hun woning als deze op hun eigen naam gezet kan worden. Zij krijgen een nieuwe zorgaanbieder. Een aantal cliënten gaat op basis van hun indicatie naar andere zorgverleners in de stad.

Tekort aan geschikte plaatsen
Alle cliënten van de Rigtergroep hebben een herbeoordelingsgesprek gehad of krijgen dit zeer binnenkort. In dat gesprek wordt opnieuw gekeken wat de actuele zorgbehoefte is en welke woonvorm en zorginstelling hierbij passen. Gemeente en cliënten hebben de voorkeur om direct te verhuizen naar een definitieve voorkeurslocatie, maar door een tekort aan zorg op dit moment en een tekort aan geschikte woonzorgplaatsen is dat op korte termijn niet mogelijk. Een wachttijd geldt ook voor cliënten die op zoek gaan naar zelfstandige woonruimte met ambulante begeleiding. Cliënten krijgen voor de overgangsperiode naar een definitieve oplossing, passende woonruimte én zorg aangeboden in De Doekenborg. Op dit moment wordt het personeel van de Rigtergroep bijgestaan door hulpverleners van het RIBW om de zorg en de veiligheid te garanderen.

Dossier patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.