Cliëntenraden vechten voor behoud bevoegdheden

Moet een zorginstelling voor ieder zelfsturend team een formele cliëntenraad instellen? Of mag cliëntenmedezeggenschap ook deels informeel worden vorm gegeven?

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
hamer.rechter.istock.jpg
Foto: iStock

Dit is een vraag waarover de afgelopen drie jaar is geprocedeerd. De Hoge Raad heeft onlangs uitsluitsel gegeven in een zaak over Lunet Zorg.

Flexibel
In zijn uitspraak stelt de Hoge Raad dat de cliëntenmedezeggenschap formeel moet worden belegd op het niveau van de instelling die de Wtzi-toelating heeft. Een zorginstelling kan volstaan  met een cliëntenraad op centraal instellingsniveau. Deze cliëntenraad heeft formele bevoegdheden als: adviesrecht, informatierecht en zelfstandige rechtstoegang. Op niveaus lager in de organisatie is het voldoende om informele clusterraden of groepsoverleggen in te stellen. Dit zal overigens in goed overleg met de centrale cliëntenraad en met cliënten

1
189

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Nu is de minister aan zet om dit in de nieuwe Wmcz goed te regelen! En hopelijk snel ook! Want formeel of informeel maakt in het kader van patiënten inspraak en (mede)zeggenschap een wereld van verschil! U begrijpt vast wel welke partij het graag informeel geregeld wil zien en welke partij er hopeloos op versterking dmv een goed wettelijk kader zit te wachten!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.