Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Code om belangenverstrengeling tegen te gaan

Minister Schippers heeft een code over omgaan met belangenverstrengeling in ontvangst genomen. De code is afkomstig van allerlei organisaties in de zorg en wetenschap, zoals de Gezondheidsraad, artsenorganisatie KNMG, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Orde van Medisch Specialisten.
Code om belangenverstrengeling tegen te gaan

Minister Schippers noemde de code “een belangrijke stap op weg naar vertrouwen”. Ruim dertig organisaties hebben de Code ondertekend. De belangen van deskundigen die bijvoorbeeld deel uitmaken van wetenschappelijke en adviescommissies worden via de Code openbaar gemaakt om belangenverstrengeling en daarmee oneigenlijke beïnvloeding te voorkomen.

Samenwerking

Door nauwe samenwerking kunnen wetenschappers op verschillende niveaus verweven raken met de industrie, en kunnen wetenschappers onderling tegengestelde belangen hebben. Dergelijke belangenverstrengeling kan ook voorkomen in andere wetenschappelijke sectoren en bij patiëntenverenigingen. De organisaties die de Code hebben ondertekend, onderkennen dat iedereen belangen heeft en dat deze in plaats van ontkend, juist zichtbaar en controleerbaar gemaakt moeten worden.

Belangen

Het gaat in de Code om verschillende soorten situaties waarin het onafhankelijke oordeel van een deskundige onder druk kan komen te staan. Financiële belangen kunnen een rol spelen, maar ook persoonlijke relaties, ‘reputatiemanagement’, opdrachtonderzoek en publiek-private samenwerking. Partijen die verantwoordelijk zijn voor de totstandkoming van wetenschappelijke adviesrapporten en behandelrichtlijnen voelen de noodzaak om het risico op oneigenlijke beïnvloeding zoveel mogelijk uit te bannen. De eventuele risico’s van verwevenheid van belangen zijn ook een bron van zorg gebleken van media en parlement.

Organisaties

De Code wordt onderschreven door: CBO, CBG, CCMO, CVZ, FEDERA, Gezondheidsraad, H&W, IKNL, KNAW, KNGF, KNMG, Nefarma, NFK, NFU, NHG, NJI, NMT, NPCF, NTvG, NVD, NVFG, NVKC, NVLF, OMS, Regieraad, RIVM, RVZ, VSOP, V&VN, ZN en ZonMw. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld© ANP Phil Nijhuis)

Lees meer:

Parlementair onderzoek naar falen EPD in 212

Roel Coutinho ontvang NVZ Penning

Klink: ‘Geen belangenverstrengeling WHO bij Mexicaanse griep

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dit is weer zo’n typische bestuurdersoplossing. We ontwikkelen een code maar we veranderen niets aan de prikkel. Als het dan straks misgaat (en dat zal het) dan hebben de bestuurders zich ingedekt. In de wetenschap hebben codes en het openbaar maken eerder ook niet geholpen, en dat weten deze mensen. Dit soort acties maken dat ik mij voor mijn medebestuurders schaam, zeker ook als er straks iemand wordt ontslagen omdat zij zich niet aan de code hield.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.