Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Collectief ontslag thuishulpen Viva blijft uit

Mark van Dorresteijn
Voor de thuiszorgmedewerkers van Viva Zorggroep is nog geen collectief ontslag aangevraagd bij het UWV. Dat melden Hans van den Wijngaard, bestuurder Abvakabo FNV, en Sibel Özoğul, SP-raadslid in Haarlem.
Collectief ontslag thuishulpen Viva blijft uit

Viva Zorggroep liet vorige week aan wethouder Odd Wagner van Heemskerk weten dat de cluster huishoudelijke zorg niet langer kostendekkend is. De organisatie zou daarom ontslag aanvragen voor 650 medewerkers. Tot op heden is dat nog niet gebeurd. Wel houdt Viva verschillende bijeenkomsten om de medewerkers te informeren over de komende maatregelen.

Bijeenkomsten

“Op de bijeenkomsten krijgen zij te horen dat alle thuishulpen worden ontslagen”, legt Özoğul uit . “Zij worden dan via een achterdeurregeling opnieuw aangenomen voor een lager tarief.” Zij zouden daarbij ook onder druk gezet worden door de organisatie. “De medewerkers wordt verteld dat niet akkoord gaan, valt onder werkweigering. Op dat moment ontvangen zij geen WW meer. Maar dat laatste klopt niet”, verzekert Özoğul. Dat bevestigt ook Van den Wijngaard. “Maar er is op moment nog veel onduidelijk. We wachten daarom op officiële mededelingen. Als we dadelijk de regeling op papier hebben, gaan we daar eens goed naar kijken.”

Continuïteit van de zorg

Ron Dekker, clustermanager Viva Zorggroep, laat weten dat de operatie bedoeld is om de continuïteit van het bedrijf en de zorg die zij bieden, te garanderen. “Het tarief in Haarlem en in het gebied IJmond is zo laag dat wij met onze hoger opgeleide medewerkers niet langer kunnen concurreren met de lager geschoolde krachten die de andere partijen inzetten. Dat zijn voornamelijk aanbieders met een schoonmaakachtergrond. We hebben geen andere keus.” Verder wil de organisatie niet reageren. “Eerst willen wij alle medewerkers informeren.”

Financiële problemen

De zorgaanbieder zou een tekort van circa twee miljoen euro per jaar hebben. Maar volgens Van den Wijngaarden hebben zij de tekorten echt aan zichzelf te danken. “Viva wist van tevoren waar ze aan begonnen bij de aanbesteding.” Dat vindt ook Özoğul. Volgens haar heeft Haarlem juist heel erg gekeken naar de CAO van de thuishulpen. “En als wij daar een fout hebben gemaakt, dan moet Viva de boeken openen om ons te laten zien dat we ons vergist hebben.” De financiële problemen worden nog verder vergroot door een overtreding van de Mededingingswet, daarvoor hangt een boete van vier miljoen boven het hoofd van de zorginstelling.

Toekomst

Afgezien van de medewerkers krijgt op dit moment niemand informatie van Viva Zorggroep. “We zitten even in de wachtkamer”, stelt Van den Wijngaarden. “Maar dat neemt niet weg dat emoties onder het personeel hoog oplopen. Zij zijn veelal afhankelijk van hun werk en hebben het geld hard nodig om rond te komen.” Donderdag vindt een bijeenkomst plaats in Haarlem. De SP hoopt daar aanwezig te zijn en meer duidelijkheid te krijgen. “Verder ondersteunen wij de acties van Actiegroep Viva en helpen de groep met het verspreiden van flyers”, aldus Özoğul. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Viva Zorggroep wil af van 650 thuishulpen

Viva wil loon van 650 medewerkers verlagen

Viva Zorggroep stopt met ondersteuning

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

 1. volgens mij staat ook in de cao dat alle aanbieders moeten vallen onder de cao thuiszorg, mijn vraag wordt hier wel eens op gecontroleerd , de goedkopere aanbieders werken allen onder de schoonmaak cao !!!! hoezo regelgeving, CAO verhoging , ? nooooit van gehoord , wel iets waar een thuiszorg zich aan moet houden maar voor de gemeente niet relevant is want hier tellen alleen de afgesproken cijfers.

 2. Lees alle reacties
 3. Leuk verhaal.
  Maar volgens mij is in de nieuwe cao vvt opgenomen dat nieuwe aanbieders die de aanbesteding wel gewonnen hebben
  Werknemers over moeten overnemen tegen hetzelfde uurloon en opgebouwde rechten voor een andere instelling.
  Verbeter me als ik ik niet goed gelezen heb

 4. De 5 Zd-Kennemerland gemeenten w.o. Haarlem hebben over de jaren 2007-2009 € 64.349.300,– als WMO-uitkering van het Rijk ontvangen. Daarvan is 88%gevoed t.b.v. Huishoudelijke Zorg c.q. € 56.627.400,–. Deze gemeenten hebben over genoemde 3 jaren totaal uitbetaald € 25.480.000,– aan de zorginstellingen. Van het overschot ad € 31.145.000,–. Hebben zij gezamelijk gereserveerd € 8.258.566,–. Het restant ad € 22.886.000,– hebben de gemeenten besteed voor andere al of niet WMO-projecten c.q. gebruikt versterking van het eigen vermogen. Derhalve misbruik van de besteding van WMO-gelden ten nadele van de zorginstellingen die forse verliezen hebben geleden in de WMO-thuiszorg.Deze verliezen worden onderschreven door het Analyse Rapport Zorg 2010 van PWC. Feitelijk is bij de gemeenten het overschot ad € 22.886.000,– nog veel groter omdat de opbrengsten van het CAK niet zijn meegerekend.
  Over maatschappelijke verantwoordelijkheid van de gemeenten jegens de WMO-thuiszorg gesproken. Een fraai staaltje van onbehoorlijk bestuur.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.