Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

College sanering beticht van willekeur

MAARSSEN - Het College sanering zorginstellingen (CSZ) maakt zich schuldig aan bestuurlijke willekeur. Dat stelt oud-bestuursvoorzitter Jan Kiemel van het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam.

Kiemel uitte zijn kritiek vorige week tijdens een congres rond het thema het ziekenhuis als privaat bedrijf. Bij die gelegenheid schetste Kiemel nog eens de verkoopperikelen rond het Slotervaart. Daarbij had hij harde woorden voor het CSZ. “Het optreden van het CSZ heeft me bijzonder geïrriteerd”, aldus Kiemel. “De wet toelating zorginstellingen (WTZi) wijdt maar een paar zinnen aan hun bevoegdheden. Die vullen ze heel breed in. Ze zijn niet constructief en gaan hun boekje volledig te buiten.”

Biedingscriteria

Dit blijkt volgens Kiemel vooral uit de interpretatie van de verkoopcriteria in de aanloop naar de verkoop van het noodlijdende Slotervaart. Op grond van de WTZi moet de verkoop van een zorginstelling transparant, marktconform en openbaar zijn. Volgens Kiemel zijn deze criteria door het CSZ op willekeurige wijze geïnterpreteerd. “Drie partijen waren volgens het CSZ niet genoeg voor een openbare bieding, maar hoeveel bieders dan wel nodig waren wilde het CSZ niet zeggen.”

Marktconforme verkoopprijs

Ook probeerde het CSZ het Slotervaart volgens Kiemel tot een niet marktconforme verkoopprijs te dwingen. Op grond van een taxatierapport bleek het onroerend goed van het ziekenhuis 43 miljoen euro waard, de feitelijke bedrijfswaarde werd echter geschat op de helft. “Het CSZ wilde dat we de taxatiewaarde als richtlijn zouden nemen, om maar zoveel mogelijk geld uit de markt te halen.”

Ontbreken van beroepsmogelijkheden

Naast de beschuldiging dat het CSZ geen ‘verifieerbaar kader’ hanteert, hekelt Kiemel het ontbreken van beroepsmogelijkheden tegen beslissingen van het College. “Ik kreeg te horen: ga maar een hoorzitting doen, dat duurt maanden, die tijd hebben jullie toch niet.”

Verbaasd

CSZ-secretaris Gerard van den Berg is verbaasd over Kiemels kritiek. “Als zelfstandig bestuursorgaan toetsen we een door de minister vastgesteld beleidskader. Daarbij is precies vastgesteld hoe bezwaar en beroep kan worden aangetekend, dus ik weet niet waar Kiemel op doelt. Wat die marktconforme prijs betreft: het Slotervaart is met publieke middelen betaald, dus dat mag niet voor een appel en een ei de deur uit.”

Als Kiemel reden tot klagen heeft, dan heeft hij dat volgens Van den Berg aan zichzelf te danken. “Het college kan pas oordelen wanneer er concrete voorstellen zijn. Kiemel heeft altijd volgehouden dat die concrete voorstellen niet hoefde.”

Definitieve verkoop

Een definitieve beoordeling van de verkoop aan Meromi Holding, de facto de nieuwe eigenaar van het Slotervaart, zit nog altijd in de pen. Volgens Van den Berg is het aan het Slotervaart om alle benodigde gegevens te leveren. “Maar ik zie nog steeds niet zoveel haast.” (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

Slotervaart nieuwe raad van bestuur

Kiemel voorspelt moeilijke tijden voor Slotervaart

Slotervaart tussen soap en klucht (weblog)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.