Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

College tegenover minister om medicijntests op kinderen

Redacteur Zorg+Welzijn
Het aantal tests met medicijnen op kinderen mag niet groeien, vindt het College voor de Rechten van de Mens. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil een wetsvoorstel in de Tweede Kamer brengen dat voorziet in verruiming van het aantal tests op kinderen.
College tegenover minister om medicijntests op kinderen
Foto: ANP Lex van Lieshout

In het programma Nieuwsuur zei voorzitter Laurien Koster van het College voor de Rechten van de Mens dat de rechten van kinderen worden aangetast als er ook tests gedaan mogen worden waar kinderen last van hebben. Het college is zeer kritisch over een wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid voor de verruiming van het aantal tests op kinderen.

Bijwerkingen

Tot nu toe zijn medicijnproeven op kinderen alleen toegestaan als die kinderen daar zelf nauwelijks of geen last van hebben, geen risico lopen en geen ernstige bijwerkingen krijgen. De minister wil de wet veranderen om meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken door kinderen ook proefpersoon te laten zijn bij tests die een grotere belasting voor hen kunnen vormen.

Beschermen

‘We moeten jonge kinderen beschermen. In het nieuwe wetsvoorstel lopen kinderen het risico meer pijn, meer ongemak en ook meer risico’s te moeten ondergaan. Als de risico’s toenemen, dan kan er blijvende schade optreden. Of het kan zelfs in bepaalde omstandigheden de dood tot gevolg hebben’, aldus Koster.

Onderscheid

Het College voor de Rechten van de Mens, voorheen de Commissie Gelijke Behandeling, vindt dat het nieuwe wetsvoorstel onderscheid moet maken tussen kinderen boven en onder de 12 jaar. Het college gaat ervan uit dat kinderen boven de 12 jaar beter in staat zijn zelf te beslissen of zij aan onderzoek mee willen doen.

Evenwichtig

Schippers vindt dat het wetsvoorstel evenwichtig is: ‘De balans tussen bescherming van kinderen en andere kwetsbare mensen enerzijds en de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor hele zieke kinderen en kwetsbare mensen anderzijds is zorgvuldig gezocht en mijns inziens in dit wetsvoorstel gevonden.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.