Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Commissie waarschuwt voor risicoselectie zorgverzekeraars

Mark van Dorresteijn
Het huidige vereveningssysteem compenseert de gezondheidsverschillen nog onvoldoende, waardoor er ruimte blijft voor risicoselectie door zorgverzekeraars. Dat stelt Henk Don, voorzitter van een commissie die kijkt naar risicoverevening in de Zorgverzekeringswet.
Commissie waarschuwt voor risicoselectie zorgverzekeraars

Don waarschuwt dat het systeem moet veranderen om doelbewuste risicoselectie te voorkomen. ‘Hiervoor is voortdurende monitoring en bijstelling van de risicoverevening noodzakelijk’, aldus Don.

Risicoverevening

Risicoverevening compenseert zorgverzekeraars die meer of minder dan gemiddelde zorguitgaven uit het basispakket hebben als gevolg van gezondheidsverschillen in hun verzekerdenpopulatie. Zij krijgen daarvoor een aangepast bedrag uit het Zorgverzekeringsfonds. Zonder de risicoverevening zouden verzekeraars met gemiddeld dure verzekerden worden gedwongen een hogere premie te rekenen, en dus op achterstand staan ten opzichte van hun concurrenten.

Risico afwentelen op collega’s

De commissie constateert dat zorgverzekeraars momenteel hun kennis nauwelijks inzetten voor doelbewuste risicoselectie. Uitzondering hierop zijn polissen die dagelijks of maandelijks opgezegd kunnen worden. Daardoor kunnen verzekerden met weinig zorgbehoefte tussentijds overstappen op polissen met een breder zorgaanbod als zij meer zorg nodig hebben. Hiermee kan het risico worden afgewenteld op collega-verzekeraars. De commissie adviseert daarom om tussentijds overstappen te verbieden.

Studenten en hoger opgeleiden

Door onvolkomenheden in de huidige regeling kunnen zorgverzekeraars toch groepen verzekerden identificeren die voorspelbaar winst of verlies opleveren. In hun marketing en aanbod kunnen ze hun polissen zodanig aanpassen dat ze aantrekkelijk zijn voor de winstgevende groepen en onaantrekkelijk voor de verliesgevende groepen. Winstgevende groepen zijn bijvoorbeeld studenten en hoger opgeleiden. Tot de verliesgevende groepen behoren verzekerden die beperkingen hebben of meerdere chronische aandoeningen.

Het exclusief aanbieden van voordelige polissen, zoals enkele verzekeraars doen in de vorm van collectieve verzekeringen die extra korting bieden aan winstgevende groepen, zoals studenten, hoogopgeleiden of jongeren, vindt de commissie eveneens een vorm van doelbewuste risicoselectie en daarom onwenselijk.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

2 REACTIES

  1. Een interessant Debat kan worden ; Hoe gaan we om met Clienten die veel autorijden, meer dan 15.000 km ; vliegen, meer dan 2 x per jaar ; sporten max 1 dag p.week ;parachute-springen( eig. risico ); diepzeeduiken(eig.risico ) ; bergen beklimmen ( 1x p/jaar) ; voetballen ( 1x per week) ; etc.. Allemaal grote risico s , die veel Euro s kosten voor de gemeenschap/belastingbetaler/verzekeringen; werkgevers ;UWV; etc.. De meeste ongevallen vinden Thuis plaats . Wat moeten we nog verzekeren ?? Politiek , niets meer verzekeren , want het wordt te kostbaar ! Een Politiek Debat waard !

  2. Lees alle reacties
  3. Waarom zien de Zorgverzekeraars ook bepaalde populaties van slechte-risco’s niet juist als een kans? Focus bijvoorbeeld op Diabetes, COPD, Hartfalen etc. Zorg voor inkoop van kwalitatief hoogwaarde ketenzorg, het liefst met ingrijpende toepassing van e-health. Door de verevening worden deze patienten (indien doelmatig genoeg behandeld) ondanks het slechte risico dan alsnog ‘winstgevend’. Dit staat en valt logischerwijs met de hoogte van de verevening. Risicoverevening kan dan ook ingezet worden als beleidsinstrument om bepaalde prikkels weg te nemen en/of toe te voegen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.