Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Community MIND Blue voor mensen met depressie

De Depressie Vereniging lanceert deze week samen met Fonds Psychische Gezondheid, Korrelatie en het Landelijk Platform GGz (LPGGz) MIND Blue, een online community waar mensen met een depressie en hun naasten ervaringen kunnen delen én met elkaar in contact kunnen komen. Mensen die direct hulp nodig hebben wordt hulp geboden via Korrelatie en 113Online (zelfmoordpreventie).
brainvierkant.jpeg

Aanleiding voor de samenwerkende organisaties om het platform www.mindblue.nl te ontwikkelen is het versnipperde aanbod op het internet over het thema depressie en het gebrek aan een veilig platform waar mensen met elkaar in contact kunnen komen om ervaringen te delen. En dat terwijl ruim 1,1 miljoen mensen antidepressiva slikken en jaarlijks circa 800.000 mensen worstelen met hun depressieve klachten. ‘Alleen door ervaring en kennis te delen en in alle openheid het thema te bespreken, kunnen we elkaar helpen’, aldus Nathalie Kelderman, directeur van de Depressie Vereniging.

Behandelaars
Ook het Ministerie van VWS, dat op 26 september start met een grote landelijke campagne om het thema depressie bespreekbaar te maken, zal via de campagnewebsite omgaanmetdepressie.nl naar MIND Blue en Korrelatie verwijzen. De komende tijd wordt het nieuwe MIND Blue Platform verder uitgebouwd en worden ook ervaringsdeskundigen, onderzoekers en behandelaars uitgenodigd om zich aan te sluiten bij MIND Blue.

Ervaring
MIND Blue is een initiatief van Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie en het Landelijk Platform GGz. In mei 2016 zochten de Depressie Vereniging en hoogleraar Robert Schoevers van het UMCG samenwerking met Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie en het LPGGz, om krachten te bundelen. De organisaties hebben een gemeenschappelijk doel: psychische problemen bespreekbaar maken en mensen die ermee te maken hebben ondersteunen, onder andere door ervaringen en deskundigheid te delen.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.