Het btw-compensatiefonds maakte onderdeel uit van het regeerakkoord van het kabinet-Rutte. De aanname was dat uitbesteden de zorg doelmatiger zou kunnen maken. Maar als zorginstellingen dat doen, kunnen zij de btw die hen in rekening wordt gebracht niet fiscaal aftrekken. Dat maakt uitbesteden in de ogen van voorstanders onnodig duur. Het btw-compensatiefonds zou deze belemmering wegnemen, waardoor uitbesteden de zorg goedkoper en efficiënter zou kunnen maken. Maar Schippers betwijfelt nu of dat echt zo is. Ze schrijft aan de Kamer dat het Centraal Planbureau bij de doorrekening van het regeerakkoord niet in staat was de doelmatigheidswinst te kwantificeren.
Weinig animo voor btw-compensatiefonds
Daarnaast blijkt uit een enquête van de ministerie van VWS en Financiën onder 155 zorginstellingen dat het terugkrijgen van btw voor 72 procent van de instellingen niet de belangrijkste reden is om uit te besteden. Veel belangrijkere overwegingen zijn of het uitbesteden van diensten de kwaliteit vergroot en de mate van controle over het uit te besteden werk.
Twee miljard euro btw
Verder wijst Schippers op de invoeringsproblemen. Zorginstellingen betalen naar schatting twee miljard euro aan btw. Het compensatiefonds zou budgetneutraal moeten worden ingevoerd en leiden tot een verlaging van tarieven en budgetten. Het enthousiasme onder zorgaanbieders was daardoor gering, omdat het fonds feitelijk een sigaar uit eigen doos zou zijn. Verder wijst de Belastingdienst op extra werkdruk vanwege het risico op misbruik van de regeling. Al met al komt Schippers tot de slotsom dat invoering geen zin heeft. (Zorgvisie – Bart Kiers)
Lees meer:
Maatschappelijke zorgondernemingen betalen btw
Zorg gematigd positief over rechts kabinet