Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Compensatiefonds btw van de baan

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Edith Schippers van VWS ziet af van een compensatiefonds btw voor de zorg. Instellingen zitten er niet op te wachten, het voordeel is onzeker en aan de invoering kleven allerlei haken en ogen.
Compensatiefonds btw van de baan

Het btw-compensatiefonds maakte onderdeel uit van het regeerakkoord van het kabinet-Rutte. De aanname was dat uitbesteden de zorg doelmatiger zou kunnen maken. Maar als zorginstellingen dat doen, kunnen zij de btw die hen in rekening wordt gebracht niet fiscaal aftrekken. Dat maakt uitbesteden in de ogen van voorstanders onnodig duur. Het btw-compensatiefonds zou deze belemmering wegnemen, waardoor uitbesteden de zorg goedkoper en efficiënter zou kunnen maken. Maar Schippers betwijfelt nu of dat echt zo is. Ze schrijft aan de Kamer dat het Centraal Planbureau bij de doorrekening van het regeerakkoord niet in staat was de doelmatigheidswinst te kwantificeren.

Weinig animo voor btw-compensatiefonds

Daarnaast blijkt uit een enquête van de ministerie van VWS en Financiën onder 155 zorginstellingen dat het terugkrijgen van btw voor 72 procent van de instellingen niet de belangrijkste reden is om uit te besteden. Veel belangrijkere overwegingen zijn of het uitbesteden van diensten de kwaliteit vergroot en de mate van controle over het uit te besteden werk.

Twee miljard euro btw

Verder wijst Schippers op de invoeringsproblemen. Zorginstellingen betalen naar schatting twee miljard euro aan btw. Het compensatiefonds zou budgetneutraal moeten worden ingevoerd en leiden tot een verlaging van tarieven en budgetten. Het enthousiasme onder zorgaanbieders was daardoor gering, omdat het fonds feitelijk een sigaar uit eigen doos zou zijn. Verder wijst de Belastingdienst op extra werkdruk vanwege het risico op misbruik van de regeling. Al met al komt Schippers tot de slotsom dat invoering geen zin heeft. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Maatschappelijke zorgondernemingen betalen btw

Zorg gematigd positief over rechts kabinet

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.