Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Complexe spoedzorg: 
voor veel uitleg vatbaar

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
[Exclusief] Zorgverzekeraars hebben een voorkeursindeling gemaakt van de complexe spoedzorg. Ziekenhuizen hebben hier heel andere ideeën over: ‘Het moet beginnen bij de inhoud.’
Complexe spoedzorg: 
voor veel uitleg vatbaar

Zorgverzekeraars Nederland presenteerde zijn kwaliteitsvisie op complexe spoedzorg een jaar geleden. Op basis van criteria als ‘24/7 beschikbaarheid van de betrokken specialisten’ en de ‘aanwezigheid van een eerstehulparts’ zijn er 55 spoedeisendehulp-afdelingen die optimale zorg leveren. In een eerder plan, in 2011, concludeert de Raad voor Volksgezondheid en Zorg eveneens dat Nederland toe kan met minder SEH’s. De raad suggereert het aantal volwaardige basisziekenhuizen met volledige SEH te beperken tot ‘pakweg de helft’. Op dat moment was het totaal aan volwaardige SEH’s nog 67.

Nog van alles mogelijk

Zorgverzekeraars zeggen nu nog maar net met de onderhandelingen in de regio’s te zijn gestart: ‘Er is nog van alles mogelijk’. Een woordvoerder van Achmea vertelt wel dat bijvoorbeeld in de regio Rotterdam de globale verdeling al vaststaat. Daar mogen drie SEH’s openblijven: één in het Erasmus MC, één op de noordoever en één op de zuidoever.
De gesprekken met zorgverzekeraars in de regio zijn ‘stevig’, zegt bestuurder Willem Hustinx van het Diakonessenhuis Utrecht. ‘Het begrip complex is slecht gedefinieerd. Voor een herseninfarct of pijn op de borst heb je helemaal geen gespecialiseerde centra nodig. Bij slechts een fractie van die patiënten is het dusdanig ernstig dat behandeling in een gespecialiseerd centrum noodzakelijk is. Om dan maar de meerderheid voor de zekerheid naar gespecialiseerde centra te brengen, terwijl daar de capaciteit bij lange na niet toereikend voor is, is geen goed idee. De zorg wordt er ook duurder van, want die centra vragen andere prijzen.’ Hustinx vindt dat de inhoud van de zorg centraal moet staan. Alle vormen van acute zorg hangen met elkaar samen en zijn niet op te knippen in delen. Verzekeraars zouden moeten kijken naar de hele keten van acute zorg in het ziekenhuis. Over het naburige St. Antonius Ziekenhuis, zegt hij: ‘Wij vinden het heel verbazingwekkend dat op de nieuwe locatie Leidscherijn een SEH is. Je moet niet de pretentie hebben dat je goede spoedzorg kunt leveren zonder achterliggende intensivecare-afdeling. Dit getuigt niet van een heldere visie hoe de keten van acute zorg in elkaar zou moeten zitten.’
Het St. Antonius Ziekenhuis wil op dit moment hierop niet reageren. Duidelijk mag zijn dat er nog heel wat discussies moeten plaatsvinden voordat de complexe spoedzorg definitief is verdeeld.

Misschien zestig

Of het inderdaad toe gaat naar 55 SEH’s kan de woordvoerder van Achmea niet zeggen: ‘Het kunnen er misschien ook wel zestig zijn. Waar het om gaat is of de SEH-afdelingen aan de eisen voldoen.’ En dat is het nu juist, zegt de bestuurder van het Diakonessenhuis. Hij pleit voor het opstellen van goede criteria: ‘Ik denk dat we een beetje de kant op moeten gaan van 55 SEH’s, maar ik kan niet beoordelen of het er 55 of 65 zouden moeten zijn. Belangrijker is dat je vanuit de zorginhoud kijkt. We hebben soms het gevoel dat er een aantal SEH’s moet verdwijnen en dat de redenatie daaraan wordt aangepast.’ (cva)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.