Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Computergame neemt angst voor operatie weg

Mark van Dorresteijn
Het spelen van een computerspel blijkt stress en angst te verminderen bij kinderen die een operatie moeten ondergaan. Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen heeft daarom twee draagbare gameconsoles aangeschaft.
Computergame neemt angst voor operatie weg

De kinderen mogen in de voorbereidingsruimte binnen het OK-complex gelijk met de handen aan de knoppen van de Nintendo DS en kunnen kiezen uit diverse games. Zij mogen doorspelen tot op de operatietafel aan toe.

Ontspanning door games

Volgens anesthesioloog en initiatiefneemster Irene de Man is het een ideale manier om kinderen af te leiden. Het idee ontstond toen De Man in de wetenschappelijke literatuur op zoek ging naar alternatieven voor de ‘rustgevende pilletjes’ die vaak worden gegeven om kinderen in de aanloop naar de operatie te verlossen van stress. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat veel kinderen zich in stressvolle situaties met behulp van een computerspelletje opmerkelijk goed kunnen ontspannen.

Eerste ervaringen

De eerste ervaringen in het CWZ bevestigen dit beeld. Volgens De Man focussen de kinderen zich volledig op het spel en dringt dat zorgen over de operatie naar de achtergrond. Het CWZ is nog niet zo ver dat de rustgevende pilletjes voortaan achterwege blijven. De Man ziet die stap wel als ‘een interessante optie voor wetenschappelijk vervolgonderzoek’.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: R.Martens, CWZ )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.