Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Continuïteit gezondheidscentra bedreigd

Door verslechterde werkomstandigheden zijn vacatures voor huisartsen in gezondheidscentra steeds lastiger op te vullen, constateert huisarts Carine den Boer in vakblad Medisch Contact. Ze vreest voor de continuïteit. De Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG) delen haar zorgen.
Continuïteit gezondheidscentra bedreigd

“De combinatie van een relatief laag inkomen, een hoge werkdruk en een achterstandspopulatie zorgt ervoor dat wij al ruim een jaar geen nieuwe collega’s kunnen vinden”, schrijft Den Boer in Medisch Contact van deze week. Beginnende huisartsen willen nog wel in loondienst werken, maar slechts als opstap naar een eigen praktijk, waar ze meer kunnen verdienen. “Ik werk niet graag met collega’s die steeds na een paar jaar weer weggaan. Maar zeker patiënten zijn gebaat bij continuïteit.”

Salaris

Om werken in de centra aantrekkelijk te maken, moet de Arbeidsvoorwaardenregeling Huisartsen in Gezondheidscentra (AHG) worden herzien, meent Den Boer. De formule waarmee de omvang van de patiëntenpopulatie per huisarts wordt berekend, deugt niet en de salarissen zijn te laag. Het salaris van een huisarts in dienstverband is nagenoeg gelijk aan dat van een hidha (huisarts in dienst van een huisarts), constateert Den Boer. “Dit terwijl een huisarts veel meer verantwoordelijkheid draagt.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Huisartsen in actie tegen bezuinigingen

Gezondheidscentra in Vinex-wijken bijna failliet

Nederlandse huisartsen voorbeeld voor VS

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. De vergoeding voor achterstandswijken is te laag om goede zorg te leveren, en juist daar(om) zitten de gezondheidscentra (daar). Zodra de vergoedingen beter rekening houden met de extra behoefte aan zorg, wordt het voor zelfstandige huisartsen weer aantrekkelijk om zich te vestigen in de achterstandswijken en worden de gezondheidscentra pas echt bedreigd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.