Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Coöperatie Z3 wil e-health voor chronische patiënten

Mark van Dorresteijn
Coöperatie Z3 wil innovatie in de zorg voor mensen met chronische aandoeningen bevorderen via e-healthtoepassingen. De coöperatie bestaat uit zorgvragers, zorgverleners en zorgverzekeraars.
Coöperatie Z3 wil e-health voor chronische patiënten

De drie partijen zitten volgens Z3 in de beste positie om e-health mogelijk te maken. ‘Andere belangrijke partijen, zoals de overheid of leveranciers van ICT-systemen in de zorg, kunnen de verantwoordelijkheid voor de invoering van e-health door de zorgdriehoek immers zelf niet nemen.’

Meer kwaliteit door standaardisatie

Doel van de organisatie is een hogere kwaliteit van zorg door standaardisatie van inhoud en techniek. Digitale gegevensuitwisseling is volgens Z3 een belangrijke manier om alle betrokkenen toegang te geven tot de juiste informatie. En op die manier de kwaliteit van zorg verder te verhogen. ‘Zorgverleners hebben op dit moment allemaal hun eigen netwerken en systemen. Het uitwisselen van gegevens is pas mogelijk als deze verschillende systemen dezelfde “taal” spreken en met elkaar kunnen communiceren. Daarnaast moeten er afspraken gemaakt worden over wat zorgverleners en zorgvragers vastleggen en hoe ze dit helder omschrijven. Veel patiënten werken al met thuismonitoringsystemen. Mensen met diabetes bijvoorbeeld, die bloedglucosemeters en/of insulinepompen gebruiken. Deze systemen produceren data die nu vaak bij de patiënt zelf blijven. Het zou mooi zijn als ook deze data snel en goed bij de zorgverlener terechtkomen.’

Bestuur en meewerkende organisaties

Het bestuur van de organisatie bestaat uit voorzitter Laurens Touwen en de leden Henk Bilo en Maarten Ploeg. Organisaties die de coöperatie vormgeven, zijn Diabetesvereniging Nederland (zorgvragers), Kenniscentrum voor Ketenzorg (zorgverleners) en Zorg Binnen Bereik (zorgverzekeraars).

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Coöperatie Z3 )

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.