Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Cordaan en vakbond praten ondanks kritisch rapport

Redacteur Zorg+Welzijn
In drie weken heeft vakbond Abvakabo bijna driehonderd meldingen van ‘misstanden’ opgetekend van medewerkers van zorginstelling Cordaan. Niet alle medewerkers steunen de vakbondsactie. Het bestuur erkent de hoge werkdruk en praat met de vakbond over verbeteringen in de zorg.
Cordaan en vakbond praten ondanks kritisch rapport

“Een medewerker op het intranet van Cordaan liet weten dat hij de vakbondsactie niet productief vond, hij had binnen drie dagen zeventig adhesiebetuigingen”, vertelt Peter van der Maat, woordvoerder van Cordaan. Niet iedereen staat dus achter de actie van Abvakabo. Volgens Abvakabo-woordvoerder Lilian Marijnissen tekent dit het verschil tussen kantoorpersoneel en zorgmedewerkers, “die huilend naar huis gaan omdat ze niet de basiszorg kunnen geven die nodig is voor bewoners.”

Inspectie

De vakbond overhandigde op 2 juli tijdens een manifestatie in Amsterdam – zo’n vijftig manifestanten – de rapportage Meld je misstand Cordaan aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie laat weten blij te zijn met de meldingen: “Belangrijk omdat ze – kunnen – duiden op structurele problemen”. De inspectie laat ook weten tot nu toe geen meldingen van Cordaan-medewerkers te hebben gehad. Volgens Marijnisse ligt dat aan de wijze van inspecteren: “Ze doen nauwelijks onaangekondigde bezoeken en komen overdag. Niet ’s avonds of in het weekend als de personeelsbezetting het meest krap is.”

Besprekingen

Volgens Van der Maat werpt het rapport geen schaduw over de besprekingen met de vakbond, die Cordaan sinds kort met de bond voert over verbetering van de zorg: “Abvakabo wil de zorg verbeteren en dat is ook het doel van Cordaan. We kunnen beter daar samen aan werken.” Marijnisse zegt dat het bestuur aanvankelijk alleen met de ondernemingsraad wilde praten. “Wij mochten de signalen over problemen doorsturen. Omdat we doorgingen met actievoeren, zijn we sinds twee weken in gesprek. Wij willen dat een maximaal deel van elke euro die bij Cordaan binnenkomt naar de directe zorg gaat. Dat kan door de overhead verder omlaag te brengen, afspraken te maken over het topsalaris van de directie en door het geld, dat aan de enorme hoeveelheid uitzendkrachten wordt uitgegeven, te besteden aan vast personeel.”

Achilleshiel

“Geen misverstand,” zegt Cordaan-woordvoerder Van der Maat, “de zorg moet op een hoger niveau. Daarvoor hebben we in april 1,5 miljoen geïnvesteerd in veertig goedgeschoolde extra medewerkers. De krappe arbeidsmarkt is hier de achilleshiel.” De verbetering van de zorg speelt zich af in een afgeslankt financieel kader. Vorig jaar moest de zorginstelling 6,5 miljoen bezuinigen. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Inspectie ontvangt rapport misstanden Cordaan

Personeel Cordaan biedt petitie over zorg aan

Cordaan nodigt vakbond uit na negatieve pers

IGZ positief over voortvarend Cordaan

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De zorg aantrekkelijk maken voor jonge frisse mensen dit kan door een uitdagende baan te creeren en dit is nu vaak niet het geval. Elke dag ploeteren om de zorg rond te krijgen is geen uitdaging die het werk leuk houdt.Goede (bij)scholing, professionals de leiding geven ( dus ook gelegenheid )over meerdere minder opgeleid personeel zodat deze getraind worden on the job. Werktijden/vakanties die goed combineren met de thuissituatie. Regelmatig een scholingsdag maar ook het bestuur is voor iedereen aanspreekbaar, weet hoe de dagelijkse waan is en grijpt zichtbaar in waar nodig. Volwassen arbeidsrelatie!

  3. Is dit niet het grote probleem waar elke zorgorganisatie mee kampt? Hoezo goedgeschoolde mensen, die moeten zelf opgeleid worden. Ze komen echt niet uit de lucht vallen! En anders worden ze wel bij een collega organisatie weggeplukt, dat is de huidge arbeidsmarkt in de zorg. Doe daar wat aan. Hoezo bevoegd en bekwaam? Daar moet het nodige voor gebeuren en daar zijn de tarieven al helemaal niet naar!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.