Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

CPB: ‘2,5 miljard extra ombuiging nodig in zorg’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Voor een welvaartsvaste groei van de zorguitgaven, is een extra bezuigingsmaatregel van 2,5 miljard euro nodig. Dit kan door het eigen risico met 500 euro extra te verhogen, waardoor dat in 2017 uitkomt op 935 euro per volwassene.
CPB: ‘2

Dit staat in de “Juni-raming 2012” van de Centraal Planbureau die vanmiddag verscheen.

Curatieve zorg

Het CPB heeft in haar berekeningen trends uit de periode 2001 tot 2008 geëxtrapoleerd naar 2017. Dat betekent dat de forse extra uitgavenstijging in de zorg automatisch wordt doorgetrokken. Deze stijging van 2,5 procent per jaar komt vooral op het conto van de curatieve zorg. Het CPB wijst op de sluipende uitbreiding van het basispakket. Innovaties zijn vaak beter, maar ook duurder. En artsen zijn meer tijd gaan besteden aan hun patiënten na het invoeren van de prestatiebeloning. Voor een welvaartsvast groeiscenario, de vergrijzing in aanmerking genomen, zouden de totale collectieve zorguitgaven per jaar maximaal 2,75 procent mogen groeien. Dit vereist een extra ombuiging op de zorg van 2,5 miljard, zo stelt het CPB.

1 op 5 in de zorg

Naar verwachting van het CPB werkt in 2017 een op de vijf mensen in de zorg. In 2000 werkte nog een op de acht mensen in de zorg. Van 2013 tot 2017 daalt de werkgelegenheid in de marktsector met gemiddeld 0,25 procent per jaar. Door een toename van deeltijdwerk en de stijgende werkgelegenheid in de zorg neemt het aantal werkzame personen per saldo met gemiddeld 0,5 procent per jaar toe.

Begrotingstekort

Het CPB schat het begrotingstekort in 2013 in op 2,9 procent, afnemend naar 2,6 procent in 2017. Door effecten van het Begrotingsakkoord 2013 zou het begrotingstekort niet oplopen tot 4,3 procent, zoals het CPB in maart voorspelde, maar tot 2,9 procent. In maart verwachtte het CPB ook een krimp van 0,75 procent van de economie, voor 2012. Deze verwachting is nog steeds hetzelfde. Daarna verwacht het CPB een voorzichtig herstel, met een gemiddelde groei van een krappe 1,5 procent per jaar tot 2017. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees het rapport

Juniraming 2012, De Nederlandse economie tot en met 2017, inclusief Begrotingsakkoord 2013

Lees meer:

Commissie-Baarsma zet in op voorkomen strafkorting

Lente-akkoord lauw ontvangen door zorgveld

Meijerink uit kritiek op zorgmaatregelen Lente-akkoordCPB: grenzen solidariteit in zicht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

13 REACTIES

  1. Het is, net als met alle andere zaken, goed dat er wordt gepraat over de zorg.
    Maar wat mij geweldig stoort – en dat geldt ook voor allerlei andere zaken – dat mannen in luxe pakken en vrouwen behangen met de duurste sieraden in die Task Force zitten en precies weten wat er met de patiënten moet gebeuren die troosteloos en uitzichtloos in een verpleegtehuis zitten: slecht eten, 20 min op het toilet, geen arm om hun heen, geen opbeurend woord, NOOIT naar buiten, eenmaal per week douchen ALS ER TIJD VOOR IS (terwijl ze knoeien met eten en door extreme corpulentie – rolstoel – erg transpireren) en nog veel meer. Ze weten dat precies, maar mijn geweldige frustratie is dat als het zover is met de vrouw, moeder of familielid van een lid van de Task Force groep, die vrouw, moeder of familielid 24 uur per dag tenminste 2 verpleegsters om zich heen hebben. We zien dat met politicus Cohen en minister van der Hoeven (zij pakt met een salaris van een half miljoen NOG 50.000 euro PGB). En wat is de opdracht van de Task Force (zie deze zorgvisie): ***“ De taskforce vindt ook dat mensen hun langdurige zorg meer zelf moeten regelen binnen hun eigen omgeving en netwerk. Vergoeding voor huishoudelijke zorg en Wmo- hulpmiddelen moeten worden beperkt tot de laagste inkomens. Wie meer vermogen heeft, moet meer zelf bijdragen aan de langdurige zorg”***. Wat een verschrikkelijke mensen. Doet me denken aan de figuren die in mijn jongste jaren de dienst uitmaakten: IK BEN VAN 1939.

  2. Lees alle reacties
  3. Grappig: 77 euro p/maand afdragen door het verhogen eigen risico. Let wel een zorgverzekering is verplicht in NL. Ik zou wel inzage willen hebben in wat er met dit geld wordt gedaan: gespeculeerd? risico’s nemen voor een zo’n hoog mogelijk rendement met mijn zuurverdiende geld… Hoe je je pensioen wilt verzekeren is ook verplicht in NL. En geen vrije keuze. Ook daar gaat een flink bedrag van je besteedbaar inkomen verplicht naartoe. Deze premie is hoger geworden. Met de spaarpotjes voor later is afgelopen periode (’toen men ons voorhield dat alles nog kon’een veel te hoog risico genomen en wordt dit nu onevenredig hard weer terug gehaald bij de burger van NL?

  4. Merkwaardig dat landen als Frankrijk, Engeland etc er in slagen de zorg voor iedereen gratis te laten zijn. Geeft aan hoe corrupt ons stelsel is.
    CS heeft in 2010 (?) voor 800.000,- aan onterecht gedeclareerd geld door ziekenhuizen en specialisten teruggehaald….Nederland het lan van de onbegrenste declaraies !!!!

  5. ooit is ons zorgstelsel toch opgestart om voor iedereen zorg bereikbaar te houden, dus laten we nu niet gaan zeuren over betalen voor wat een ander nodig heeft. iedreen kan onverhoopt te maken krijgen met flinke medische kosten door ziekte of ongeval en wat zijn we dan blij, dat de rekening betaald wordt!!! betalen naar draagkracht is zo gek nog niet. met een inkomen van 5000 euro’s per maand kun je toch ook echt wel meer bijdragen, dan wanneer je het moet doen van 500 euro’s. EN NEE, ik ben niet links, maar wel menselijk

  6. Het CPB wijst op de sluipende uitbreiding van het basispakket. Hoezo sluipende uitbreiding? De meest basale zaken zijn niet in het basispakket opgenomen. Met een zichtvermogen van -9 ben je toch echt wel afhankelijk van hulpmiddelen (bril, contactlenzen), de deelname aan de arbeidsmarkt wordt anders wel heel beperkt. Kortom, neem eerst de inhoud van het basispakket maar eens onder de loupe en haal alle overbodige zaken eruit en vervang dat door zaken die er echt toe doen.

  7. De bovenstaande reactie is er een uit mijn hart. Het is trouwens toch ook te gek dat in de zorg nog zo weinig beweging is om efficienter en bv met minder exorbitante beloningen van bepaalde groepen, verkwisting van middelen door eigen bedachte regels, soms ook opgelegde regels. Wanneer staat de gezondheidszorg zelf op om een plan te maken!!! En wanneer krijgen we ook die ruimte, zonder verstikkende overbodige regels om dat vorm te geven. En ja, dan ook zonder lonen van meer dan bv 3 keer modaal. Het fatsoenlijk betalen van verzorgenden en verpleegkundigen zit er dan zeker in.

  8. Tja.. het cpb mag niet voorstellen dit zorgstelsel op te heffen en te vervangen door een efficiëntere en goedkopere – zonder enige pijn voor de patiënt.
    Wij, de dienende ambtenaren, zijn immers politiek niet verantwoordelijk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.