Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

CPB gaat op stoel politiek zitten

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Het Centraal Planbureau (CPB) gaat op de stoel van de politiek zitten door bij het doorrekenen van de verkiezingsprogramma's de bezuinigingen op de zorg op eigen houtje in te vullen. ‘Dit is bizar’, vindt Paul van Rooij, directeur van GGZ Nederland.
CPB gaat op stoel politiek zitten

Het CPB neemt een bezuiniging van 1,3 miljard euro op de zogeheten lage-ziektelasten als uitgangspunt bij het doorrekenen van de programma’s. Die maatregel is afkomstig uit het regeerakkoord van het kabinet-Rutte. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) maakte dit voorjaar bekend dat die bezuiniging onhaalbaar was, maar demissionair minister van VWS Edith Schippers gaf het CVZ in juni opdracht om in het najaar toch met concrete voorstellen te komen. Daarna beslist de Tweede Kamer.

CPB vult 1,3 miljard euro zelf in

GGZ Nederland maakt er ernstig bezwaar tegen dat het CPB de 1,3 miljard euro zelf nader invult. Het CPB boekt voor 357 miljoen euro bezuinigingen in op de ggz. Die worden bereikt door de verslavingszorg, angststoornissen en depressies uit het basispakket te halen. Het CPB stelt in een notitie op 3 juli er vanuit te gaan dat politieke partijen akkoord gaan met deze bezuinigingen. Als zij dat niet zijn, dan moeten ze alternatieve ombuigingen aangeven.

CPB op stoel CVZ en politiek

‘Dat is een omgekeerde bewijslast’, stelt Paul van Rooij. ‘Het is ons niet duidelijk op basis waarvan het CPB tot deze selectie komt. De economen nemen hiermee een voorschot op pakketaanpassingen. Dat moeten ze overlaten aan de mensen die daar verstand van hebben. Ze gaan hun boekje te buiten. Het is aan de politiek om de uitgangspunten te formuleren. Het CPB moet niet op de stoel van het CVZ en de politiek gaan zitten. Dat is bizar.’

Uit de koker van ministeries

GGZ Nederland heeft aan het CPB gevraagd waar het lijstje vandaan komt. ‘”Van ministeries” krijgen wij als antwoord’, vervolgt Van Rooij, ‘maar het ministerie van VWS ontkent dat.’ Het CPB laat weten niet via de media te willen discussiëren.

Meer overlast en werkuitval

Van Rooij vindt de bezuinigingen op de ggz onverstandig. ‘Angststoornissen, depressie en verslavingen behoren helemaal niet tot de lage ziektelast. Die mensen lijden. Dat heeft het CVZ dit voorjaar ook gezegd in een rapport.’ Verder wijst hij op de maatschappelijke gevolgen. ‘Er zal meer overlast komen in buurten. Het wordt minder veilig. Daarnaast zijn er economische gevolgen. Veel werkuitval hangt samen met psychische klachten als depressie. De bezuinigingen op de ggz leveren elders in de samenleving weer extra kosten op.’ (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Schippers wil toch bezuinigen op lageziektelast

Moerkamp wil inzetten op gepast gebruik

CVZ worstelt met lage ziektelast

Pakketverkleining lage ziektelast moet circa 1,3 miljard euro besparen

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Terecht dat Paul van Rooij deze praktijken aan de kaak stelt. Voor je het weet is deze bezuiniging een voldongen feit. Het CPB heeft vast gelijk wanneer het stelt dat de voorgenomen bezuiniging vanuit de hoek van VWS (wellicht in overleg met Min Fin) komt. Maar VWS dient zich controleerbaar op te stellen en te verantwoorden voor dergelijke politieke keuzen. Door nu te ontkennen kan het CPB zich niet verantwoorden. De kritiek van Paul is terecht en ook gericht aan het juiste adres, maar het CPB zal zich waarschijnlijk niet verantwoorden en haar broodheren (waaronder VWS) uit de wind houden. Het enige gevolg van deze actie is dat er ergens in VWS een ambtenaar zit te zweten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.