Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CPB: PVV, GroenLinks en SP laten zorgkosten harder stijgen

De collectieve zorguitgaven in de periode 2011-2015 zullen harder stijgen als de PVV, GroenLinks en de SP het voor het zeggen krijgen. Dat blijkt uit de doorberekening van de verkiezingsprogramma’s van het Centraal Planbureau (CPB).
CPB: PVV

Bij de PVV en GroenLinks gaan de zorguitgaven met vier procent omhoog en bij de SP met vijf procent. Het CDA, PvdA en de SGP houden de gemiddelde groei vast van drie procent waarmee de zorgkosten al jaren stijgen. D66, ChristenUnie en de VVD weten dit groeipercentage te verkleinen: naar 2,75 procent bij D66, 2,25 procent bij de ChristenUnie en 1,75 procent bij de VVD.

Het eigen risico

Een andere frappante berekening van het CPB betreft de opbrengsten bij meer eigen betalingen door burgers. De eigen betalingen variëren bij de partijen tussen de 160 en 220 euro per volwassene per jaar. De opbrengsten hiervan liggen in 2015 tussen de 2,1 en 2,9 miljard euro. Dat is een aanzienlijk lager bedrag dan de 5,5 miljard euro die een eigen risico van 775 euro zou opleveren, zoals de ambtelijke bezuinigingscommissie heeft voorgesteld. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk hier de complete zorgparagraaf van het CPB

CBS: zorguitgaven groeien met 5,8 procent

CPB: eigen bijdrage naar 775 euro

CPB buigt zich nog eens over besparing zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.